Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Kustannusinflaation uhrit

Inderes Q&A 18.12.2017 11:11

Olette jonkin aikaa varoitellut kustannusiflaation noususta, viimeksi Heikkilä-Vilen joulujaksossa, ja sen vaikutuksista erityisesti heikon hinnoitteluvoiman yhtiöihin. Inflaatio nostaa päätään -> heikon hinnoitteluvoiman yhtiön kannattavuus heikkenee -> hyväksyttävä arvostustaso laskee. Jos vielä samaan aikaan inflaation kasvu nostaa korkoja -> osakkeiden hyväksyttävä arvostustaso laskee yleensä -> tuplavaikutus heikon hinnoitteluvoiman yhtiöiden osakkeisiin. Varautumisesta kustannusinflaation nousuun. Miten yhtiön hinnoitteluvoimaa ja sen kehitystä voi arvioida, mitä rivejä/lukuja/kommentteja raporteissa ja tuloslaskelmassa pitäisi erityisesti katsoa? Tuleeko seurannastanne mieleen yhtiöitä, jotka ovat erityisen haavoittuvaisessa asemassa mikäli inflaatio lähtee voimakkaammin liikkeelle 2018, tai joissa sijoittajan on ainakin hyvä seurata keskimääräistä tarkemmin tilanteen kehittymistä?

Answer 

Hei,

Yhtiön hinnoitteluvoimaa arvioitaessa kannattaa katsoa erityisesti yhtiön kommentteja markkina-osuuksien kehityksestä ja kannattavuuden kehityksestä verrattuna kilpailijoihin pidemmässä juoksussa. Paremman hinnoitteluvoiman yhtiöiden ei tarvitse tinkiä katteistaan pitääkseen yllä markkinaosuuttaan.

Vahva brändi, teknologinen johtajuus tai muut vallihaudan rakennuspalikat antavat suojaa kustannusinflaatiota vastaan, kun yhtiöt voivat helpommin siirtää kasvavia kustannuksia lopputuotteiden hintoihin. Tällaisia "pysyvän kilpailuedun" yhtiöitä on käsitelty videolla inderesTV:ssä täällä https://www.inderes.fi/videot/pysyvan-kilpailuedun-yhtiot-ponsse-ja-kone ja  täällä https://www.inderes.fi/videot/pysyvan-kilpailuedun-yhtiot-porssissa

(Kustannus)-inflaatiota voi olla monenlaista: raaka-aineet, palkat jne. Kustannusinflaatiolle ovat haavoittuvaisia esimerkiksi:

Suominen; Kemira; KONE on valittanut raaka-ainekustannuspaineesta ja Kiinan markkinalla kovasta kilpailusta johtuen näitä ole voitu siirtää hintoihin; metsäyhtiöt; Tikkurilalla on painetta pääraaka-aineen tarjonnan ollessa rajattua Porin Huntsmanin titaanidioksiditehtaan tulipalon vuoksi; Ahlstrom-Muksjö; lentoyhtiöillä kustannuspaineet ovat ikuisia eli Finnair.