Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Kysymys DCF-malliin liittyen

Inderes Q&A 11.01.2018 12:31

Moi

Katsoin juuri opetusvideonne DCF-mallista. Rakastin sitä. Varsinkin se kohta, jossa kerrottiin tuottovaatimuksesta, oli erittäin hyvä.

Pari kysymystä:
1A. Onko kauhean väärin käyttää diskonttauskorkona 10% tilanteesta riippumatta?
1B. Kannattaako yhtiöön liittyvä riski huomioida suurempana margin of safetynä vai suurempana diskonttauskorkona?

2. Jossain artikkelissa kehotettiin määrittämään ennusteen pituus yhtiön kilpailuedun mukaan. Kestävä kilpailuetu siis tarkottaisi useamman vuoden ennustetettavuutta, jolloin terminaaliarvolle jäisi pienempi osuus. Toisaalta taas lyhytaikainen kilpailuetu tarkoittaisi vain muutaman vuoden kassavirran ennustamista ja näin jättäisi suuren painon terminaaliarvolle. Mikä on teidän mielipide tähän liittyen?

Toivottavasti teette jossain vaiheessa jatkovideon DCF-malliin liittyen.

Answer 

Hei,

Hienoa kuulla, että video oli rakastettava. :)

On hyvä muistaa, että DCF-malli on hyvin teoreettinen ja se on analyysia ja arvonmääritystä tukeva, ei yleensä sen keskiössä. Kuten jo videolla totesimme, älä tee tätä kotona, ellet ole täysin varma siitä mitä teet.

1A. Diskonttokorko on käytännössä oma tuottovaatimuksesi. Se voi siis olla yksilötasolla sijoittajalle mitä vain.  Jos haluat 20 % tuotto-odotuksen, on diskonttokorko 20 %. 
1B) Teoriassa voit ajatella sen molemmista näkökulmista. Määritätkö mahdollisimman “realistisen” diskonttokoron, ja sitten leikkaat mukaan turvamarginaalin, vai nostatko diskonttokorkoa korkeammalle ja saat turvamarginaalia sitä kautta. Mitä korkeampi riski, sitä suurempi diskonttokorko jne.

2. DCF-malli on sitä heikompi tai riskialttiimpi, mitä huonompi ennustettavuus yhtiöllä on. Jos yrityksen kilpailuetu ei ole kestävä, on DCF:n oikeaoppinen rakentaminen haastavampaa, koska tällöin kannattavuus kääntyy todennäköisesti jossain vaiheessa laskuun (tietysti riippuu nykytasosta suhteessa normaaliin). Lyhyemmällä vain muutaman vuoden kassavirran ennustamisella ei mielestämme päästä lähemmäksi totuutta, koska terminaaliin voidaan valita periaatteessa vain kassavirran lähtötaso ja kasvu- (tai laskuprosentti). Jos nämä ovat ”väärin”, poikkeama terminaaliarvossa vain kasvaa. Tämän takia emme lähtisi lyhentämään ennustejaksoa, vaan olettaisimme enemmänkin laskevan kannattavuuskäyrän kohti maltillista terminaalia. 

Muistutamme jälleen, että DCF on vain yksi tapa määrittää yhtiön arvoa muiden joukossa. Siihen ei kannata luottaa ”sokeasti”, koska se on herkkä oletuksille. Erityisen suuret riskit liittyvät terminaaliarvoihin, ja nämä riskit ovat sitä suurempia, mitä suuremmassa roolissa ne ovat kokonaisuuden kannalta.