Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Mitä tarkoititte viimeisimmässä Nokia-videossa ohjelmistopuolelta tulevilla uhkakuvilla? Entä mihin kohtaan Vernerin kännykkä-infra-akselilla operaattorit kuuluvat?

Answer 

Operaattoreiden rooli on operoida ja ylläpitää verkkoinfraa ja rakentaa sen päälle ansainta. Yleisesti voisi sanoa, että on olemassa kolmen kaltaisia operaattoreita: 

1) ”Network developer” eli operaattorit, jotka fokusoituvat infraan (alin kerros ja välttämätön osa keskimmäistä kerrosta) ja pyrkivät olemaan siinä mahdollisimman hyviä
2) ”Service enabler” eli operaattorit, jotka tekevät infraa ja pyrkivät olemaan alusta (alin kerros ja keskimmäinen kerros ylärajaan asti), jonka päällä kolmannet osapuolet voivat tarjota palveluitaan (esim. Spotify Soneran kautta) sekä 
3) ”Service Creators” eli operaattorit, jotka pyrkivät tarjoamaan infran lisäksi omia palveluita ja kilpailemaan sovellusten kanssa (kuten Elisa Viihde). 

Ohjelmistopuolen uhkakuva liittyy siihen, että verkkojen älykkyys ja lisäarvo siirtyy jatkuvasti fyysisestä laitteistosta virtuaaliseksi ohjelmistokerrokseen. Ohjelmistot ikään kuin irrotetaan laitteistoista omaan kerrokseensa. Se tarkoittaa sitä, että ”raudasta” tulee bulkimpaa, matalan katteen standarditavaraa, ja ohjelmistoilla saadaan raudasta suurempi teho irti. Lisäksi se mahdollistaa kapasiteetin dynaamisen skaalautuvuuden, eli kapasiteetti skaalautuu tarpeen mukaan, eikä operaattorin tarvitse investoida piikkikapasiteetin mukaan. Laitteita tarvitaan tällöin isossa kuvassa vähemmän. IT-maailmassa tämä murros on jo tapahtunut, kun kapasiteetti siirtyy voimalla pilveen esimerkiksi Amazon Web Servicesille ja Microsoftin Azurelle - operaattoreissa tämä murros on vielä alkuvaiheessa. Ja toki se ei koske kaikkea verkkoinfraa vaan tiettyjä osia siitä (kaikkea ei voi tai kannata viedä pilveen). Operaattorit hakevat kuitenkin virtualisoitumisella todella merkittäviä säästöjä niiden infrainvestointeihin - ja se on pois Nokian investointikakusta. Nokialle tämän voi sanoa olevan enemmän uhka kuin mahdollisuus. Nokian kilpailu-uhka pitkällä aikavälillä tulee enemmän ohjelmistopuolen toimijoista kuin Ericssonista ja Huaweista.. uskoisin, että ja 10 vuoden päästä Nokiasta puhutaan todennäköisesti enemmän ohjelmisto- ja palveluyhtiönä kuin verkkolaiteyhtiönä.

T. Mikael

---

Ohessa vielä linkki videoon :) https://www.inderes.fi/videot/nokia-sijoituskohteena-ja-yhtion-iso-kuva