Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Painotatte usein pitkäjänteisyyden merkitystä osakesijoittamisessa. Itse tein ensimmäiset osakekauppani viime vuonna, toisin sanoen nykyisen nousukauden todennäköisesti viimeisellä neljänneksellä, kun osakkeiden hinnat olivat jo korkealla. Itsestäni tuntuu, että minunkaltaisteni olisi jossain kohtaa järkevämpää realisoida säästöt kuin odottaa sitä kuuluisaa romahdusta ja muutaman vuoden kurssien oikenemista. Mitä mieltä te olette?

Answer 

Hei,

Ensinnäkin onnittelut sijoittamisen aloittamisesta. Aloittaminen on tässä harrastuksessa/työssä se tärkein alkuetappi.

Sitten, lyhytjänteisyys (persoonallisena piirteenä ja toimintana) itsessään ei ole koskaan suositeltavaa: mitä teetkin, tee pitkäjänteisesti. Mitä ajoittamiseen tulee, se on käytännössä lähes mahdotonta: kukaan ei tiedä tarkalleen, milloin pörssi "romahtaa", jos/kun romahtaa. Kannattaa lukea Sijoituskoulun artikkeli tästä linkistä https://www.inderes.fi/milloin-porssi-romahtaa, joka tiivistyy näin:

"Sen sijaan sijoittajan on tärkeämpää pohtia asioita, joihin voi itse vaikuttaa. On parempi keskittyä pohtimaan, miltä oma osakesalkku nyt näyttää: onko se täynnä yhtiöitä, joiden arvostustasot ovat todella korkeat suhteessa niiden tulevaisuuden näkymiin? Onko osakesalkku sijoitettu kuin ”nousukauden lopun portfolio” (täynnä syklisiä osakkeita tuloshuipussaan), kuten Inderes Sijoituskoulussa on aiemmin kirjoitettu täällä https://www.inderes.fi/inderes-sijoituskoulu-mita-valttaa-nousukauden-lo.... Ja ehkä tärkeimpänä: kuinka itse reagoisi, jos pörssi laskisi 50 %? Jos epäilee hermojen ja vatsan sietokykyä, on ehkä aika pitää osaa portfoliosta käteisenä. Jos itsetutkiskelun jälkeen on varma, että mahdollinen pörssiromahdus ei hetkauttaisi vaan olisi huikea tilaisuus ostaa lisää hyviä yhtiöitä edulliseen hintaan, on portfolio tällä hetkellä varmastikin suhteellisen hyvässä asennossa ja oma asenne sijoittamiseen myös. Jos on varma, että panikoi romahduksessa, on tärkeää panikoida ennen muita: ensimmäisenä kyydistä hypänneet säilyy pahimmilta vahingoilta. On hyvä pitää mielessä, että takaisin hyppäämisen taito on sekin vaikeaa. Ennemmin kuin murehtii seuraavaa mahdollista romahdusta, on sijoittajan parempi keskittyä oleelliseen eli pitää oma osakesalkku puhtaana riskisimmistä osakkeista, hajautus kunnossa ja itsetuntemus omasta käyttäytymisestä eri markkinatilanteissa vahvana."

Eli kannattaa keskittyä ennemmin yksittäisten yhtiöiden arvioimiseen ja oman pään kylmänä pitämiseen. Pörssin romahdus voisi olla monelle aloittelevalle sijoittajalle tilaisuus myös ostaa edullisia osakkeitaa lisää salkkuun. Ääriliikkeet, kuten joko koko salkun myyminen tai toisaalta kaiken rahan laittaminen kiinni nyt heti, ovat monesti huonoja.