Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Seurantataulukko

Inderes Q&A 06.09.2017 9:14

Moro, Mistä/miten saisin opeteltua mistä yhtiön tärkeimmät tunnusluvut kerätään ja miten voin parhaiten hyödyntää numerodataa sijoituspäätöksiä tehdessä? Teidän oman taulukkonne luvut on pitkälti omia arvioita tulevaisuudesta? Ja mitä asioita pitää painottaa lyhyen aikavälin sijoituksille jos haluaa riskillä tuottoa ja mitä kannattaa painottaa pidemmällä horisontilla? Jokainen taitaa painottaa vähän eri asioita?

Answer 

Hei,

Inderesin palvelun yhtiösivuilta (jokaisella yhtiöllä on omansa) löytyy myös toteutuneet luvut kuten liikevaihto ja EPS ja niistä johdettuja tunnuslukuja kuten P/E, EV/EBITDA, P/B jne. Taulukoissa on sekä muutama vuosi toteutuneita lukuja taaksepäin sekä analyytikon ennusteet pari vuotta eteenpäin.

Lisää numerodataa löytyy meiltä yhtiöraporteissa Premium-käyttäjille. Yhtiöiden omilta sivulta löydät tietysti tilinpäätökset missä numerodataa voi poimia mielinmäärin oman sijoituspäätöksen muodostamiseen. Riippuen sijoitustyylistä ja yhtiöistä eri luvuilla on eri merkitys. Esimerkiksi pääomaintesiivisillä aloilla P/B-luvun käyttö on hyödyllinen, mutta it-yhtiöillä ei niinkään. Eri tunnuslukuja ja niiden käyttöä voi opetella esimerkiksi Inderes Sijoituskoulussa.

Pitkässä juoksussa painottuu yhtiön arvostuskertoimia ja muuta enemmän yhtiön kilpailukyky ja yhtiön kyky luoda omistaja-arvoa. Aika on hyvien yhtiöiden ystävä, huonojen vihollinen. Tätä aspektia pohdittiin inderesTV:ssä Saulin kanssa https://www.inderes.fi/videot/pysyvan-kilpailuedun-yhtiot-porssissa