Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Ylivelkaantuminen

Inderes Q&A 03.01.2018 6:46

Isäni sai jouluaattona hepulin, kun kuuli miten paljon minulla on asuntolainaa (oma kämppä ja sijoitusasunto). Hän laski, että mikäli korot nousisivat kymmeneen prosenttiin, en todennäköisesti selviäisi veloistani. Miten selitän isälleni ettei asuntolainan korko nouse kymmeneen prosenttiin? Vai onko mahdollista että nousee jossain vaiheessa?

Answer 

Kiitos kysymyksestä!

Onhan se hyvä, että isäsi huolehtii tyttärensä varallisuuteen liittyvistä kustannuksista, mutta mielestäni skenaario kymmeneen prosenttiin nousevasta korkotasosta ei ole ihan ajankohtainen.

Euroopan keskuspankin ohjauskorko, jota suomalaisissa asuntolainoissa pitkälti käytettävät euriborit noudattavat, ovat jo pitkään olleet lähellä nollaa. Nykyisten ennusteiden mukaan ohjauskorko pysyy tällä tasolla seuraavat 12 kk. Mikäli EKP lähtee tämän jälkeen korkoaan nostamaan, kestää todennäköisesti taas noin vuoden verran, ennen kuin hätyytellään edes prosentin tasoa ohjauskorossa. Toki suhdannekehityksellä on osansa korkopolitiikassa ja ennen pitkää nykyinen noususuhdanne tulee tiensä päähän, jolloin rahapolitiikan keventäminen tulee ajankohtaiseksi. Tällöin koroilla olisi jälleen laskupainetta. Luonnollisesti asuntolainan ottajan kannattaa miettiä maksukykyään pidemmällä tähtäimellä kuin pari vuotta, mutta kyllä kolmenkin prosentin korkotaso (saati sitten kymmenen) näyttää tällä hetkellä melko epärealistiselta.

Mielestäni pieneen korkojen nousuun kannattaa siis parin vuoden sisällä varautua (lainaruuvia ei siis kannata nyt kiristää äärimmilleen), mutta rajua ylämäkeä koroissa ei ole odotettavissa.

t. Marianne