Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Dollarin heikkous

Inderes Q&A 02.01.2018 14:25

Hei!

"Sen sijaan euroalueen selvästi ylijäämäinen vaihtotase antaa osaltaan selityksen euron kehitykselle, samoin selvästi odotettua paremmat talouskasvulukemat."
Yllä on suora lainaus tekstistä. Muistan kyllä että vaihtotaseen positiivisuus vahvistaa valuuttaa, mutta miksi näin käy?

Dollareissa saatavat tuotot laskevat huimaa vauhtia. Hallituksen muodostuminen epävarmaa Saksassa? Mistähän tässä on kyse?

Olisko teillä käyrää josta näkisi euron ja taalaan kurssin viimeiset 10 vuotta, samassa käyrässä olisi tietysti hyvä jos olisi jenkkien ja euroopan vaihtotaseet. Voisiko niistä jotain päätellä? Jos käyrästössä olisi vielä 10 vuoden korot, kertoisiko jotain?

Mukavaa loppuviikkoa!

Answer 

Hei!

Vaihtotasetta käytetään kuvaamaan pääomien virtaa tietylle alueelle ja sen ulkopuolelle. Eli pelkistettynä, jos maan/alueen vaihtotase on alijäämäinen, se joutuu ostamaan ulkomaanvaluuttaa nettomääräisesti (on nettolainanottaja), jolloin sen oma valuutta halpenee. Jos vaihtotase taas on ylijäämäinen, maa/alue nettomääräisesti myy ulkomaanvaluuttaa ja sen valuutan arvo vahvistuu suhteessa muihin valuuttoihin. Tätä teoriaa voidaan käyttää yhtenä perusteena, kun etsitään suuntaa valuuttakurssien muutoksille. Toki se ei yksinään kerro koko totuutta, sillä valuuttamarkkinat ovat tehokkaat ja valuuttakursseihin vaikuttavat myös monet muut asiat, kuten mainitsemani odotukset talouskasvusta ja rahapolitiikasta.

Kiitos kysymyksistäsi!