Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Moi! Ericssonilta tuli selkeä tulospettymys. Verkkomarkkinaohjaus vaikutti kuitenkin vuodelle lievästi positiiviselta - mikä on Mikaelin näkemys asiaan silmällä pitäen Nokian huomista tulosta? Voisiko Nokian ohjaus yllättää kuitenkin positiivisesti?

Answer 

Hei,

Julkaisimme Ericssonin tuloksesta pikakommentin, joka on luettavissa täältä :) https://www.inderes.fi/uutiset/ericsson-imaisi-nokian-myotatuntolaskuun 

Ericsson julkaisi aamulla markkinoiden odotukset alittaneen tuloksen, joka oli tappiollinen nyt viidettä peräkkäistä neljännestä putkeen. Ericssonin osake oli aamulla 8 %:n laskussa, mikä näyttää imaisseen Nokian osakkeen alle 3 %:n myötätuntopudotukseen.

Ericssonin nettotulos painui 19,8 miljardia kruunua tappiolle (2,0 miljardia euroa), kun Reutersin konsensusodotus odotti 17,3 miljardia tappiota. Suuret tappiot johtuvat pitkälti alaskirjauksista ja kertaeristä. Ericssonin ongelmat ja raskaat tappiot liittyvät mielestämme suurelta osin yhtiön sisäisiin ongelmiin muualla kuin verkkoyksikössä. Kun osakemarkkina on Nokian suhteen nyt äärimmäisen herkkä, näyttävät huolet tarttuvan herkästi myös Nokian osakkeeseen. Tämä toki alentaa rimaa huomisen Nokia-päivän osalta.

Verkkoyksikön puolella raportissa ei osunut silmään suurta dramatiikkaa. Verkkoyksikön liikevaihto laski valuuttaoikaistuna 9 %. Nokian verkkoyksikön liikevaihdon odotetaan laskeneen noin 6 % Q4:llä, mikä voi valuuttakurssit huomioiden osoittautua huomenna liian korkeaksi odotukseksi. Ericssonin verkkoyksikön oikaistu liikevoitto laski 11,5 %:iin edellisvuoden 13,3 %:sta. Nokian verkkoyksikön ei-ifrs liikevoiton odotetaan heikentyneen Q4:llä 12,2 %:iin edellisvuoden 14,1 %:sta ja omat odotuksemme ovat verkkoyksikön osalta hieman varovaisempia (11,2 %).

Ericsson piti markkinanäkymänsä ennallaan ja arvioi radioverkkojen markkinan laskevan 2 % tänä vuonna ja 1 %:n ensi vuonna sekä kasvun vakautuvan vuonna 2020. Vuonna 2017 Ericsson arvioi markkinan heikentyneen 8 %. Nokia on itse arvioinut sen kohdemarkkinoiden laskevan tänä vuonna 2-5 %, mutta Nokian määritelmä markkinasta on laajempi. Ericssonin mukaan investointiaktiviteetti on heikkoa Kiinassa, mutta Yhdysvalloissa on nähtävissä positiivista aktiviteettia.

Ennakkokommenttimme Nokian tuloksesta on luettavissa eilisen (30.1.) aamukatsauksesta! Kommentti löytyy tästä linkistä https://www.inderes.fi/yhtiot/nokia

T. Mikael