Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Hei, mainitsitte "hoivatilat rautalangasta vääntäen" videossa että hoivatilat rakennuttaa hoivakiinteistöt. Onko mahdllista että jossain vaiheessa rakennusfirma itse rakentaa kiinteistön ja vuokraa sen?

Answer 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Suurien rakennusyhtiöiden toimintamalliin ei yleisesti kuulu se, että yhtiö jäisi omistamaan ja vuokraamaan rakentamiaan tiloja. Tyypillisesti rakennusyhtiöt keskittyvät ydinliiketoimintaansa (rakentaminen) eivätkä halua sitoa pääomiaan pitkäksi aikaa heikommin tuottaviin kiinteistöihin. Toki poikkeuksiakin on ja esimerkiksi SRV ja YIT ovat osaomistajia ja sijoittajia joissain niiden rakentamissa suurissa hankkeissa. Kuitenkin hoivakiinteistöhankkeet ovat tyypillisesti kooltaan niin pieniä (esimerkiksi päiväkotihanke usein vain noin 2 MEUR:n suuruinen), että emme usko että merkittävät rakennusliikkeet ryhtyisivät itse tällä tavalla kilpailemaan Suomen Hoivatilojen kanssa. Sen sijaan rakennusliikkeet yhteistyössä hoivakiinteistörahastojen kanssa kilpailevat tällä tavalla Suomen Hoivatiloja vastaan.

Suomen Hoivatilojen oma tausta on muuten osittain lähtöisin rakennusliikkeestä (Lapti Oy) ja tämäkin osaltaan kertoo, että erikoistuminen kannattaa.