Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Kasvuyhtiöt?

Inderes Q&A 21.01.2018 12:40

Mihin kasvuyhtiöihin kannattaa sijoittaa? Olen miettinyt, että sijoitan kolmeen eri kasvuyhtiöön ja kahteen eri laatuyhtiöön. Kannattaako tälläinen sijoitusstrategia?

Answer 

Hei,

Kasvuyhtiö voi tarkoittaa monenlaista yhtiötä. Todella pitkässä juoksussa jo 5 % liikevaihdon kasvua vuosittain voi pitää todella hyvänä suorituksena, vaikka keskellä nousukautta tällainen kuulosta vaatimattomalta. Yleensä kasvuyhtiöllä ymmärretään nopeasti (kenties yli 10 % vuosittain tai yli, riippuu katsojan silmästä) liikevaihtoaan kasvattavia yhtiöitä, jotka priorisoivat kasvua kannattavuuden yli. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi Verkkokauppa.com, Nixu tai esimerkiksi vielä vuosia tappiota tekevät Efecte ja Qt. 

Ylipäätään vaikka sijoittajat suosivat yhtiöiden kategorisoimista eri ryhmiin, voi tämä joskus peittää alleen yhtiöiden moninaisuuden: esimerkiksi Revenio Group oli samaan aikaan kasvuyhtiö, arvoyhtiö, käänneyhtiö ja eittämättä myös laadukas sellainen. 

Emme voi antaa yksilöllisiä sijoitusvinkkejä, vaan ainoastaan yleisiä suosituksia. Emme pidä kauheasti termistä "laatuyhtiö", vaikka sellainen kategoria on määritetty Osakevertailtuun. Eittämättä se kategoria antaa silti kysymykseesi osviittaa. Sauli on puhunut aiemmin videolla pysyvän kilpailuedun yhtiöistä. Tämä video kannattaa katsoa, sillä se pistää katsomaan eri tavalla yhtiöitä pitkässä juoksussa: pysyvä kilpailuetu merkitsee sijoittajalle eniten https://www.inderes.fi/videot/pysyvan-kilpailuedun-yhtiot-porssissa

Kasvuyhtiöitä ostaessa on tärkeää tietää, mitä tekee, sillä niiden arvostuskertoimet ovat yleensä myös korkeat (markkina odottaa kovaa kasvua); odotettua kasvua on siis tultava! Sijoittajan tulee punnita yhtiön johdon kykyä saada kasvua aikaiseksi ja kuinka uskottava yhtiön strategia ja toteutus on pitkässä juoksussa. 

Lähtökohtaisesti paras lopputulos syntyy, kun saa kasvavaa, pysyvän kilpailuedun yhtiötä ostettua edulliseen hintaan Tämä ei kuitenkaan pörssissä ole usein toteutuva asioiden tila :)