Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Korrelaatiokuvaaja

Inderes Q&A 14.01.2018 1:23

"Tässä vähän pidemmältä ajalta dataa Shileriltä miten SP500 ja tulokset ovat nousseet käsikädessä ja 10 vuoden P/E eli CAPE on heilunut lyhyellä välillä voimakkaasti mutta pitkässä juoksussa melko samassa rangessa." Pitkän juoksun melko sama range on aika epämääräinen analyysi. Tuosta voisi tehdä korrelaatiokuvaajan. Toiselle akselille CAPE ja toiselle akselille sitten Real earnings tmv., niin näemme helpommin mikä näiden asioiden välinen riippuvuus on.

Answer 

Hei,

kyseessä ei ollut varsinaisesti analyysi (säästetään tuota sanaa itse oikealle tutkimukselle), vaan kuvan oli tarkoitus havainnollistaa yllämainittua pointtia siitä, että pörssiä on pitkässä juoksussa liikuttanut tulosten kasvu ja arvostuskertoimien heiluminen näkyy lyhytaikaisemmissa liikkeissä (puhutaan siis silti vuosista). 

Jos CAPEn ja tulokset laittaisi vierekkäin, näyttäisi graafi tältä:

Tulokset vasemmalla, CAPE oikealla akselilla.

Tulosten ja CAPEn välillä ei ole selkeää korrelaatiota, vaikka välillä tulokset ja CAPE näyttävät liikkuvan samaan suuntaan. Jo nyt on myös hyvä muistaa, että tulokset eivät ole riippuvaisia P/E-luvusta, vaan P/E-luku määräytyy tuloskehityksen mukaan. 
Useimmiten korkea CAPE indikoi heikkoja tuottoja osakkeille vaikka tulokset kasvaisikin, kun P/E normalisoituu. Teoriassahan osakkeiden pitäisi liikkua huomattavasti vähemmän lyhyellä välillä, jos ne seuraisivat tiukemmin vain tuloskehitystä.