Hei! Kotipizza päätti laajentaa pohjoismaihin. Miten ajattelitte tämän vaikuttavan Kotipizzan menestykseen? Ei varmaankaan lähivuosina ole suurta tulosta odotettavissa, mutta miten jatkossa? Onko toimiala ja markkinat pohjoismaissa sellaisia, että kotipizzalla olisi oikein hyvät mahdollisuudet menestyä?
Hei!
Kommentoimme Kotipizza Groupin uutta No Pizza -ravintolakonseptia aamukatsauksessa 14.12.2017. https://www.inderes.fi/uutiset/kotipizza-group-tahtaa-ulkomaille-uudella...
Kotipizza Group tiedotti eilen, että yhtiö on kehittänyt kansainvälisille markkinoille suunnatun No Pizza -ravintolakonseptin, jonka pohjalta toimiva ensimmäinen ravintola tullaan avaamaan Pohjoismaissa vuoden 2018 aikana. Konsepti ja liiketoimintamalli on suunniteltu siten, että sen toimintaa voidaan laajentaa Pohjoismaiden jälkeen myös muille markkinoille. Yhtiö ei vielä kertonut mihin maahan ensimmäinen ravintola aiotaan avata tai tarkempia tulevaisuuden suunnitelmia konseptiin liittyen. Tässä mielessä tiedote jätti ilmaan paljon kysymysmerkkejä ja odotamme konseptin kehittymisestä ja tulevaisuuden näkymistä lisätietoja lähikvartaaleina.
No Pizza -konseptissa mielenkiintoista on se, että Kotipizza Group hakee itse perustettujen ensimmäisten ravintoloiden jälkeen kumppania, jonka kanssa konsepti voidaan laajentaa ketjuksi master franchising -yhteistyön pohjalta. Master franchising -toimintamallissa Kotipizza myy jollekin toiselle (usein paikalliselle toimijalle) luvan operoida Kotipizzan kehittämää valmista konseptia tietyllä maantieteellisellä alueella, josta toimija maksaa Kotipizzalle rojaltimaksuja. Paikallinen toimija saa vaihtokaupassa mm. valmiin ketjukonseptin, tukea keskitettyyn osto- ja logistiikan hallintaan sekä markkinointiin. Kotipizza menettää master franchising -toimintamallissa osan ketjun operoinnin mahdollisesta tuotosta, mutta pienentää myös huomattavasti ulkomaille lähtemisen kustannus- ja riskitasoa.
No Pizza -konsepti (ja kaksi viikkoa sitten tiedotettu Social Burger -yritysosto) avaavat mielestämme Kotipizzalle ja sen liiketoiminnan potentiaalille mielenkiintoisia uusia ulottuvuuksia, sillä yksi kasvua rajoittava tekijä on mielestämme pitkään ollut toiminnan rajoittuminen puhtaasti Suomen markkinoille ja menestyksen riippuminen pelkästään Kotipizza-brändistä. Kotipizzan johto on keskusteluissamme usein viitannut heidän pyrkivän toimimaan kuin levy-yhtiö, joka etsii uusia potentiaalisesti menestyviä artisteja (ravintoloita tai ravintola-konsepteja), joille he voivat tarjota mahdollisuuksia ja voimaa kasvaa. Kotipizza Groupilla on nyt tallissaan pizza-ravintoloita (260 Kotipizza-ravintolaa), tacoja ja burritoja (12 Chalupa-ravintolaa) ja hampurilaisia (1 Social Burger -ravintola). Näiden lisäksi eilen julkistettu No Pizza-ravintolakonsepti tähtää kasvuun myös ulkomailla.
Kotipizza Group on tiedotteen mukaan tämän tilikauden aikana käyttänyt No Pizza -konseptin kehittämiseen noin 200 000 euroa, mikä on mielestämme kohtalaisen pieni summa verrattuna liikevaihtoennusteeseemme (2017e: 84 MEUR) tai liikevoittoennusteeseemme (2017e: 7,0 MEUR). Yhtiön mukaan konseptilla ei arvioida olevan merkittävää vaikutusta yhtiön taloudelliseen tulokseen kuluvan tai seuraavan 1.2.2018 käynnistyvän tilikauden aikana. Yhtiö suunnittelee investoivansa uusien konseptien kehittämiseen yhteensä noin miljoona euroa seuraavan 1.2.2018 käynnistyvän tilikauden aikana. Eilinen tiedote nostaa mielestämme Kotipizzan osakkeen mielenkiintoa sijoittajanäkökulmasta, mutta näin varhaisessa vaiheessa (ja ilman konkreettista tietoa lähivuosien tavoitteista ravintoloiden määrissä yms.) emme näe syytä muuttaa merkittävästi lähivuosien ennusteitamme tai näkemystämme yhtiön tavoitehinnasta ja/tai suosituksesta.
Niin ikää Kotipizza Groupin kansainvälistymistä käsiteltiin myös viimeisimmässä yhtiöpäivityksessä (21.12.2017). Yhtiöpäivitys on luettavissa Premium-oikeuksilla. https://www.inderes.fi/hyva-operatiivinen-tulos-ja-ohjeistuksen-nosto-0
Kiitokset kysymyksistä!