Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Hei, mallisalkku on erittäin mielenkiintoinen, konsepti hieno ja toteutus upea, kiitos siitä. Nyt kuitenkin mielessä olisi vastaanlainen esim. jenkki- ja saksa -markkinoille. Onko tietoa mistä voisi löytyä indeksin todistetusti voittaneita helposti replikoitavia mallisalkkuja? Esim. Berkshire Hathaway, Facebook ja teknoteollisuus edustavat sellaisia aloja jotka kiinnostavat, mutta joihin ei markkinoiden koon vuoksi ole monella aikaa paneutua kunnolla. Eli käytännössä haussa olisi Inderesin mallisalkun vastine USA tai Saksa pörsseissä. Palvelu saa toki maksaa jotain. Tietenkin jotkin erityiset rahastot tai ETF:t voivat toteuttaa jo samaa filosofiaa, mutta jotenkin markkinat systemaattisesti voittavat ovat harvassa. Tietenkin, kapitalisoiva ETF olisi paras, osinkojen verohyödystä johtuen, mutta toisaalta rahastoissa ja ETF:ssä on aina kulunsa. Kuinka suhtaudutte rahoitusteorian väitteeseen siitä, että markkinoita ei voi voittaa ja että hajautus on sijoittajan ainoa ilmainen lounas? Ilmeisesti asiantunteva analyytikko voi lyödä markkkinan, ainakin joissain tapauksissa, pienelläkin hajautuksella. Nyt haenkin näitä suhteellisen yksinkertaisia, helposti replikoitavissa olevia mallisalkkuja jotka ovat todistetusti pitkäaikaisesti voittaneet markkinan ja tuoneet hyvää tuottoa! Kiitos!

Answer 

Hei,

Kiitos palautteesta. :)

Emme pidä osakemarkkinaa täysin tehokkaana ja uskomme siihen, että omalla työllä voi saavuttaa markkinaa parempaa tuottoa. Mitä suurempi yhtiö, sitä tehokkaampi markkina yleensä on. Esimerkiksi Sammossa (Sampoa seuraa 35 analyytikkoa) esiintyy harvemmin isoja väärinhinnoitteluja ja ne liittyvät yleensä laajenmpaan markkinaheiluntaan. Kokonaisuutena voidaankin todeta, että Sammon osalta markkina on valtaosan ajasta tehokas. Pienissä yhtiöissä sitä vastoin on nähtävissä useinkin räikeitä väärinhinnoitteluja ja markkina on kaukana tehokkaasta. Mielestämme sijoittajien kannattaakin ylituottoa metsästäessään keskittyä etenkin pieniin vähemmän seurattuihin yhtiöihin, sillä niissä mahdollisuus ylituotolle on selvästi suuria yhtiöitä parempi. Ilmaisia lounaita nämä eivät mielestämme kuitenkaan ole, vaan näiden väärinhinnoittelujen löytäminen vaatii paljon työtä ja vaivaa. Tässä mielessä hajauttaminen on mainitsemasi markkinoiden ainoa "ilmainen lounas".

Emme valitettavasti seuraa tai suosittele muita mallisalkkuja. Berkshireä "replikoitaessa" on hyvä huomioida, että kyseessä on sijoituskonglomeraatti, joka omistaa kokonaan monet sen yhtiöistä ja sen aikahorisontti on rajaton vs. piensijoittaja.