Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Hei. Neste antoi 9.2. pörssitiedotteen koskien otsikkoa. Se kommentoi vaan että lisäys on jonkin verran pienempi kuin v. 2016 hyvitys. Asiaa on hyvin vähän kommentoitu analyytikkojen taholta. Yksi analyytikko sanoi perjantaina sen olevan noin 100milj. euroa. Inderes päätyi eilen 120 miljonaan esittäen arvion pohjaksi vähän yli 150 M korjaten sitä valuuttakurssimuutoksella ja viennin %-osuuden vähenemisellä unohtaen viennin volyymimuutoksen. Eikö helpommin olisi päästy yksinkertaisella laskelmalla: 2,567 mrd.ltr x 0,26 (Amer.osuus) x 1 doll./ 3,785 (barrelli/ltr). Tämä antaa lopputulokseksi 176,3 milj. dollaria eli tänään 142,8 milj.euroa. Kanadan vienti voi alentaa sitä mutta jos sitä on niin tuskin sitä on paljoa. Tulos on melko sopusointuinen Inderesin kanssa jos siltä korjaa volyymin muutoksen. Kun tämä Trumpin aikana vahvistettiin viime vuodelle niin voitanee entistä suuremmalla todennakoisyydellä olettaa etta se annetaan myös tälle ja ensi vuodelle. Olenko väärassa laskelmani kanssa.

Answer 

Hei,

Emme unohtaneet viennin volyymin muutosta ja se on toki huomioitu laskelmassa yhdessä suhteellisen osuuden laskun ja valuutan kanssa. Laskelmassasi kysymyksen herättää käyttämäsi suhde barrelli/ltr ja se vaikuttaa virheelliseltä.

On hyvin vaikea arvioida, miten BTC:n suhteen tullaan toimimaan jatkossa. Käsityksemme mukaan alkuperäisessä ehdotuksessa se oli takautuvasti vuodelle 2017 ja vuodelle 2018, mutta lopullisessa se muuttui koskemaan vain vuotta 2017. Tämä herättää kysymyksiä siitä, ollaanko järjestelmää mahdollisesti uudistamassa jotenkin ja pitää epävarmuuden korkeana

T. Petri Gostowski