Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Nokia, Qt ja lisenssointibisnes

Inderes Q&A 14.02.2018 9:02 Qt

Huomasin tuossa Nokian tulosjulkistuspäivänä, että Qt oli noussut myös yli 5% vaikka en huomannut että olisi ollut mitään sitä koskevaa uutista. Sitten rupesin miettimään, että ovatko jotkut tehneet johtopäätöksen että jos Nokian lisenssointiliiketoiminta ylitti odotukset, niin se olisi hyvä merkki myös Qt:n osalta.

No, en nyt pyydä teitä spekuloimaan yksittäisen osakkeen päiväkurssin nousun syytä, mutta noin yleisellä tasolla, olisiko mahdollista että Nokian esimerkki osoittaa lisensoinnin olevan kelpo liiketoimintaa ylipäänsä ja että Qtkin voisi siinä onnistua? Vai onko mittakaava niin eri että tämä on liian pitkälle menevä johtopäätös?

Answer 

Hei! Tällaista johtopäätöstä ei kannata tehdä ja tuo kurssimuutos on täysin sattumaa (Qt:n osake on myös varsin epälikvidi). Nokian Technologies ja Qt ovat hyvin eri liiketoiminnassa. "Lisensointi" kuvastaa enemmänkin niiden liiketoimintamallia kuin toimialaa. Nokian Technologies lisensoi pääasiassa sen omistamia patentteja ja Qt myy erilaisilla lisenssimalleilla ohjelmistokehitystyökaluja, joita yhtiö itse kehittää ja ylläpitää.

Sen verran yhtiöillä on toki yhteistä historiaa, että puhelinaikaan Nokia omisti Qt:n, mutta tällä ei ole enää mitään tekemistä nykyisen Qt:n kanssa.

Terveisin,
Mikael