Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Opiskelijan sijoitustyypin valinta

Inderes Q&A 24.01.2018 19:29

Hei, olen vähän etsinyt tietoa mihin opiskelijan kannattaisi sijoittaa. Esimerkiksi tietooni on tullut, että täyspäiväsenä opiskelijana (eli pääsääntöinen tuloni on opintotuki/asumistuki) niin esimerkiksi en voi vähentää verotuksessa mahdollisia tappioita, jos näin pääsee käymään. Toisena huolenaiheena on tuo mahdollinen verotus (999,90€/ per vuosi, ilman pääomatuloveroa), että kuinka osinko vaikuttaa siihen? Olen aloittanut sijoitukseni ensin oman pankkini avulla rahastoihin (opintolaina) sekä olen omilla säästöilläni aloittanut Nordnetissä pääosin superrahastoihin (70%) sekä ETF:n ja muihin (20%) sekä yhden kannabisosakkeen ostamisen pitkällä tähtäimellä (10%). Kysymys kuuluukin onko järkevämpää pysyä passiivisten indeksirahastojen kyydissä vai kannattaisiko jo suorilla osakkeilla käydä kauppaa (tietämystä on jonkin verran) näin opiskelijan näkökulmasta?

Kiitos vastauksestanne jo etukäteen! :)

Answer 

Hei,

Sijoittamisen aloittaminen on aina hyvä päätös. Mukava kuulla, että ala kiinnostaa ja haluat perehtyä lisää! :)

Verotuksen osalta suosittelemme tarkistamaan pykälät verottajan sivuilta (https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/sijoitukset/osakkeet_ja_os...).

Sijoitusneuvonta niin ikään on luvanvaraista toimintaa, emmekä ole sijoitusneuvoja; annamme vain yleisiä suosituksia osakkeista. Yleisellä tasolla on hyvä miettiä, millainen sijoittaminen kiinnostaa ja mikä on sijoitustoiminnan tavoitteena (oppiminen, eläkevarojen säästäminen, jne.). Muista, että KELA ei katso mahdollsia sijoitustappioita arvioidessa opintotukeasi ja pääomatulot (ml. osingot) lasketaan tulorajoihin mukaan. 

Sijoituskoulussa on käsitelty mm. seuraavia aiheita, joista on varmasti apua:

Miten aloittaa osakesijoittaminen - 5 askelta sijoittajaksi https://www.inderes.fi/miten-aloittaa-osakesijoittaminen-5-askelta-sijoi...

Toiset viisi sijoittajien yleistä virhettä https://www.inderes.fi/toiset-viisi-sijoittajien-yleista-virhetta

Mistä osakkeen kokonaistuotto muodostuu? https://www.inderes.fi/mista-osakkeen-kokonaistuotto-muodostuu