Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Hei, Miten Restamaxin kurssi voisi reagoida mahdolliseen Smilen irtautumiseen? (Acquisition/Demerger) Kiitos!

Answer 

Hei,

Olemme käsitelleet Smilen roolia tarkemmin Yhtiöpäivityksessä (20.2.2018), joka on luettavissa Premium-jäsenille (https://www.inderes.fi/yhtion-aika-todistaa-sen-todellinen-tulospotentiaali), kokeile ensimmäinen kuukausi ilmaiseksi ;)

Olemme kommentoineen yllämainitussa raportissa Smilesta näin:

"Smilessä ilmainen optio

Pidämme varsin todennäköisenä, että Restamax tulee keskipitkällä aikavälillä irtautumaan ainakin osittain Smilestä. Näkemyksemme perustuu Smilen kasvaneeseen kokoluokkaan ja tämän kautta kohonneeseen käyttöpääomatarpeeseen sekä rajallisiin synergioihin Ravintolat-segmentin kanssa. Lisäksi näkemyksemme mukaan Smilen täysi arvo ei tule esiin osana Restamaxia. Todennäköisin irtaantumiskanava on mielestämme teollinen ostaja, mutta myös listautuminen on mahdollinen. Olemme tarkistaneet näkemystämme Smilen arvosta lievästi ylöspäin ja arviomme nyt sen EV:n olevan 95 MEUR (aik. 87 MEUR). Restamaxin osuus tästä on noin 75 MEUR (omistusosuus 78,35 %). Arviomme on edelleen varsin konservatiivinen ja jos yhtiö yltää 2018 ennusteisiimme (EBITDA 11,4 MEUR) on arvo selvästi yli 100 MEUR.

Laskelmamme jättää Ravintolat-segmentin arvoksi noin 110 MEUR joka vastaa noin 5,5-6,6x EV/EBITDA-kerrointa Ravintolat-liiketoiminnalle. Näkemyksemme mukaan Ravintolat-segmentin käypä EV/EBITDA-kerroin on tätä korkeampi (7-8x) ja näin ollen mahdollinen irtaantuminen Smilestä ennustamallamme valuaatiolla olisi positiivista osakkeenomistajien kannala."

Casea voi pyöritellä myös niin, että Smilen arvo tällä hetkellä on noin 4,5 euroa per osake (Restamaxin osuus), mutta velkoja ~2,8 euroa per osake eli velattomana Smile se olisi noin 1,7 euroa per osake. Jos Smile myytäisiin näillä valuaatioilla, voi kurssissa nähdä nousupotentiaalia.  Restamax olisi pelkkä ravintolayhtiö, nettovelaton, ja sen arvostuskertoimet näyttäisivät matalilta, kuten ylläolevassa lainauksessa raportista todettu.