Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Amerikkalaiskuluttaja tuli väliin kauppasotaan, Kiinan teollisuuden kasvu hidastui jälleen

Amerikkalaiskuluttaja tuli väliin USA:n ja Kiinan väliseen kauppanokitteluun, sillä Donald Trump perui osan syyskuun alussa voimaan tulleista 10 %:n tulleista kiinalaistuotteille, ja osan tullimaksuja siirrettiin. Tullimaksut olisivat voineet haitata USA:n joulumyyntiä ja rasittaa amerikkalaiskuluttajan kukkaroa, joten mm. älypuhelinten ja kannettavien tietokoneiden tuontitulleja siirretään Reutersin mukaan joulukuun puoliväliin. Lykkäys koskee noin puolta viimeisimmästä tullirasitteesta, joka koskee arvoltaan 300 miljardin dollarin kiinalaistuontia. Kuitenkin tullit pysyivät edelleen voimassa merkittävälle osalle tuontia. USA:n kauppaneuvottelijan toimiston mukaan lykkäys tehtiin sille osalle hyödykkeistä, joiden tuonnista Kiina muodostaa yli 75 %. Näin ollen ne tuotteet, joiden tuonnista pääosa ei tule Kiinasta, pysyvät edelleen tullien piirissä ja niiden tullikorotukset tulevat syyskuussa voimaan.

Keskusteluyhteys jälleen auki

Eilinen uutinen lykkäyksistä julkaistiin vain hetki sen jälkeen, kun Kiinan varapääministerin Liu Hen kerrottiin käyneen puhelinkeskustelun USA:n kauppaneuvottelijoiden kanssa. Keskusteluyhteys on jälleen avattu, sillä osapuolet kertoivat jatkavan kauppaneuvotteluja puhelimitse seuraavan kahden viikon aikana.

Osakeindeksit ympäri maailman lähtivät selvään nousuun uutisen jälkeen. Teknologiajätti Applen osake päätyi 4,2 %:n nousuun, sillä viimeisimpien tietojen mukaan sen ydintuotteita tullaan poistamaan tullilistoilta kokonaan. Kauppasota on rassannut pörsseissä Trumpin ilmoitettua tullien laajentuvan käytännössä koko Kiinan tuontiin heinä-elokuun vaihteessa, ja Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksi on painunut elokuun alusta yli 4 %.

Kiinan teollisuustuotannon kasvu 17 vuoden pohjiin

Eilinen uutinen tulkittiin kädenojennukseksi Valkoiselta talolta Kiinan suuntaan: vaikka tarkoituksena on suojella joulumyyntiä, oli tullimaksujen lykkäys myös kädenojennus Kiinaa kohtaan. Kauppasota on jo kuitenkin edennyt vaiheeseen, jossa sopua on yhä vaikeampi hieroa, ja luottamuspula vaivaa varmasti kumpaakin neuvottelun osapuolta. Lisäksi se alkaa näkyä yhä selvemmin talousluvuissa: Kiinassa aamulla julkaistujen lukujen mukaan maan teollisuustuotannon kasvu hyytyi heinäkuussa jo 17 vuoden pohjiin (kasvu vuodentakaisesta 4,8 %), ja vähittäismyyntiluvuista tullut pettymys (kasvu 7,6 % vs. Reutersin konsensusodotus 8,6 %) kertoi kotimaan kysynnänkin hidastuneen. Odotamme edelleen kauppasodasta pitkää ja polveilevaa taistelua, joka varjostaa maailmantalouden kasvunäkymää vielä hyvän aikaa.

Marianne Palmu