Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Armotonta menoa öljymarkkinalla

Armotonta menoa öljymarkkinalla

Artikkeli 21.04.2020 6:14 TalousMakroanalyysiRaaka-aineet

Eilinen oli historiallinen päivä öljymarkkinalla, sillä raakaöljyn WTI-laadun hinta valahti ensimmäistä kertaa negatiiviseksi. Öljyn toukokuun toimitusten hinnan lasku oli päivässä 305 %, eli 55,9 $/bbl, sillä WTI-laatu sulki -37,63 dollaria miinukselle, mutta elpyi aamulla positiivisen puolelle hieman yli dollariin. Kysynnän ja tarjonnan määrittelemä hinnanmuodostus meni rikki, kun sijoittajien huoli maailmantalouden kysyntätilanteesta ja USA:n varastokapasiteetin loppumisesta kasvoi. Polttoaineiden kysyntä on laskenut 30 %:lla maaliskuun alusta lähtien, ja samaan aikaan varastot USA:ssa täyttyneet odotettua nopeammin. Reutersin mukaan Cushingissa Oklahomassa, jossa on valtaosa USA:n öljyvarastoista, varastot olivat 70 % koko kapasiteetistaan jo viime viikolla, ja niiden odotetaan täyttyvän parin viikon sisällä.

Lähde: Bloomberg

Eilen paniikki syntyi, sillä toukokuun toimituksia koskevat sopimukset umpeutuivat tänään, ja sijoittajat halusivat näistä sopimuksista eroon. Ostolaidalla oli maailmantalouden heikon kysyntätilanteen vuoksi tyhjää, joten hinta valahti negatiiviseksi. Tämä siitä huolimatta, että OPEC+-maat ovat päässeet sopuun tuotannonleikkauksista ja yrittäneet tukea hintaa sitä kautta. Luvut kuitenkin kertovat, ettei nykyisten tuotannonleikkausten tahti riitä tasapainottamaan markkinaa. Globaali polttoaineiden tuotanto on Reutersin mukaan 100 miljoonaa barrelia päivässä, ja kysyntä on laskenut päivätasolla 30 miljoonalla barrelilla. Huhtikuun alussa OPEC+:n sopimat öljymarkkinan tuotannonleikkaukset ovat 9,7 miljoonaa barrelia/päivä, joten tarjonnan vähentäminen ei riitä kattamaan menetyksiä kysynnässä. Tämän vuoksi eilisen kaltaiset romahdukset voivat olla mahdollisia myös tulevina kuukausina.

Siinä missä osakemarkkina on viime viikkoina rallatellut keskuspankkielvytyksen ja koronan selättämiseen liittyvien odotusten siivin, maailmantalouden todellisuus on iskenyt kovaa vauhtia öljymarkkinalle. On selvää, etteivät öljyntuottajat kata tuotantokustannuksiaan nykyhinnoin, joten tuotannon alasajoja tullaan näkemään kovalla kädellä etenkin USA:ssa. Lisäksi öljyn hinnan romahdus iskee investointeihin: API:n (American Petrolium Institute) lukujen mukaan investoinnit öljyyn ja kaasuun kattoivat 15,7 % USA:n kokonaisinvestoinneista 2012-2016. Nämä investoinnit tulevat koronakriisin ja öljymarkkinan epävarmuuden vuoksi hyytymään vaikuttaen luonnollisesti myös kokonaisinvestointeihin negatiivisesti. Samaisten lukujen mukaan öljyteollisuus työllistää 10,3 miljoonaa amerikkalaista ja kattaa lähes 8 % USA:n BKT:sta, joten vaikutus kansantalouteen on merkittävä.

Öljystä murheenkryyni keskuspankeille

Öljyn hinnan romahtaminen on omiaan lisäämään huolia myös deflaatiopeikon paluusta. Energiakustannukset ovat osa inflaatiolukemia ja vaikuttavat välillisesti mm. palvelujen hintoihin kuljetussektorin kautta. Kuten alla olevasta kuviosta on huomattavissa, euroalueen inflaatio myötäilee öljyn hinnan muutoksia ja viimeaikainen kehitys Brent-laadun hinnassa lisää inflaatiossa painetta alaspäin. Myös pitkän aikavälin inflaatio-odotukset kääntyivät uuteen laskuun huhtikuussa. Keskuspankkien nykyiset inflaatioennusteet joutuvat taustaoletuksineen muokkauksen kohteeksi, sillä maaliskuun ennusteessaan EKP arvioi inflaation olevan kuluvana vuonna 1,1 %, teknisenä taustaoletuksena 56,4 dollarin Brent-öljyn hinta (aamulla hinta oli 25,7 dollaria/bbl). Siinä on jälleen yksi murheenkryyni hintavakautta ylläpitävälle keskuspankille.

Marianne Palmu