Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Elonkorjuuta odotellaan taloudessa, loppuvuosi näyttää syklin suunnan

Elonkorjuuta odotellaan taloudessa, loppuvuosi näyttää syklin suunnan

Artikkeli 12.08.2019 6:44 TalousMakroanalyysiUSA:n talousEurotalous

Maailman suuret keskuspankit (EKP, Fed) ovat palanneet elvytysmoodille, mutta keskeinen kysymys loppuvuonna liittyy siihen, riittääkö se jatkamaan talouden sykliä vai olemmeko jo matkalla kohti taantumaa Euroopassa ja USA:ssa. Edelleenkin pikemminkin kiihtyvä kuin laantuva kauppasota ja loppusyksyllä häämöttävä Brexit pitävät epävarmuustasot edelleen korkealla. Osakemarkkinalla odotukset keskuspankkien elvytystoimista ja halvan rahan kauden jatkumisesta tästä pitkälle tulevaisuuteen on edelleen tärkeä tukea antava tekijä.

Positiivinen korkotuotto kiven takana

USA:ssa Q2-tuloskausi muistutti, että amerikkalaisyritykset eivät ole immuuneja maailmantalouden kasvun hidastumiselle. Factsetin luvut näyttävät, että niiden S&P 500 -indeksin yhtiöiden, joiden myynnistä puolet tai enemmän tulee USA:n ulkopuolelta, tuloskasvu jäi 13,6 % miinukselle Q2:lla, mikä oli reilusti heikompi luku kuin koko indeksin tasolla (-2,6 %). Velkakirjamarkkinalla taas on nähty rajujakin liikkeitä, sillä korkotaso on jatkanut laskuaan johtuen vaimeista talouskasvu- ja korko-odotuksista. Ilmiö on ollut nähtävillä koroissa USA:ssa ja läpi Euroopan. Esimerkiksi Saksassa eletään historiallisia aikoja, sillä negatiivista korkoa on tarjolla jo 30-vuotisillekin velkakirjoille. Negatiivista korkotuottoa tarjoavien velkakirjojen arvo on globaalisti noussut jo 13,5 biljoonaan dollariin.

Talouden kehityksestä on kesän aikana nähty sekä hyviä että huonoja uutisia. USA:n talouskasvu Q2:lla (2,1 %) ylitti odotukset yksityisen kulutuksen vahvan kasvun ansiosta. Raportin yksityiskohdat näyttävät kuitenkin heikkouksiakin: esimerkiksi tuonnin kasvu jäi heikoksi, joten yksityisen kysynnän kasvu jäi kotimarkkinalle. Lisäksi investointien kasvu painui hieman negatiiviseksi. Euroalueella talouskasvu jäi lähes puoleen USA:n luvuista Q2:lla ollen Eurostatin alustavien lukujen mukaan 1,1 %. Tällä viikolla julkaistaan Saksan BKT-lukuja Q2:lle, ja niiden osalta ennusteet ovat negatiivisia sekä kvartaali- että vuositason vertailussa.

Kasvu siirtynyt pienelle vaihteelle

Talouslukujen perusteella näyttää siltä, että lasku on tasaantunut, mutta luvut ovat edelleen ”pehmeitä”. Talousennusteiden laskut ovat jatkuneet ja talousyllätykset pysyneet tästä huolimatta negatiivisina sekä USA:ssa että euroalueella. Maailmankaupan kasvu on pienellä vaihteella, ja harmaat varjot roikkuvat senkin yllä. Globaali teollisuuden ostopäällikköindeksi oli alimmillaan vuoden 2012 jälkeen ja maailman teollisuussykliä kuvaavat muutkin indikaattorit, kuten Japanin konetilaukset, ovat edelleen laskussa.

Euroalueella teollisuus kärsii edelleen Saksa etunenässä, mutta tasaantumista on ollut nähtävissä. Saksassa lasku on ulottunut selvästi laajemmalle kuin maan autosektoriin, ja riskinä on, että pitkittynyt lasku alkaa näkyä työllisyysluvuissa. Työpaikkojen kasvu voi hyvinkin puolittua lähikuukausina nykyisestä noin 2 %:n tahdista vuodentakaiseen verrattuna. Vaikka Suomen teollisuustuotanto on pysynyt yllättävänkin vahvana, riskitason nousu voi heijastua nopeasti tännekin. Vastapainona teollisuudelle on kuitenkin edelleen kasvava palvelusektori, jonka ansiosta pahimmalta synkistelyltä taloudessa on vältytty.

Mielestämme maailmantalouden perusskenaario on edelleen se, että kasvun vaiheesta on nyt siirrytty tasaantumisen vaiheeseen, ja tähän haetaan vahvistusta tulevista talousluvuista. Haluamme kuitenkin muistuttaa, että riskitaso pysyy korkealla ja keskuspankeilla on edelleen suuri rooli talouden sekä etenkin markkinan tukipilarina. Mikäli merkittävää muutosta ei nähdä talousluvuissa, USA:ssa nähtäneen syksyllä ainakin yksi ohjauskoron lasku.