Epäluottamus nakersi välejä kauppaneuvotteluissa, Euroopan komissiolta taas ennustelasku

Epäluottamus nakersi välejä kauppaneuvotteluissa, Euroopan komissiolta taas ennustelasku

Artikkeli 08.05.2019 6:23 MakroanalyysiSuomen talousEurotalousTalous

Kiina vahvisti eilen, että maan kauppaneuvotteludelegaatio matkustaa huomenna torstaina Washingtoniin kahdeksi päiväksi solmimaan kauppasopua USA:n kanssa. Hyvä uutinen on se, että neuvottelut jatkuvat ja Kiinan pääneuvottelija ja varapääministeri Liu He on mukana, huono taas se, että epäluottamus on saattanut nakertaa neuvottelijoiden välejä. Yhteiseen pöytään palaaminen on todennäköisesti vaikeampaa, mikäli USA:n neuvottelijoiden näkemykset Kiinan sooloilusta ja vetäytymisestä sopimuksista, joihin on jo sitouduttu, pitävät paikkansa. Mielenkiintoista on myös se, että USA:n tullikorotusten (10 %:sta 25 %:iin arvolta 200 miljardin dollarin kiinalaistuonnille) on määrä tulla voimaan perjantaina, eli kiinalaisten vierailun aikana.

Mielestämme tärkeintä seuraavan kahden päivän aikana on saada rakennettua jälleen luottamusta osapuolten välille. Siksi neuvottelijoiden näkemyksiä etenemisestä seurataan edelleen tarkalla korvalla. Lisäksi kriittistä on se, saadaanko neuvotteluita edistettyä jo torstaina siinä määrin, että perusteita perjantain tullikorotusten perumiselle riittäisi. Tämä vaikuttaa kuitenkin hyvin haastavalta tavoitteelta, ja mikä lisää todennäköisyyttä tullikorotusten voimaantulolle. Neuvotteluissa voidaan kuitenkin vaikuttaa vielä myös siihen, laajennetaanko tulleja koskemaan lähes koko Kiinan tuontia, mitä presidentti Trump on myös uhannut.

Viimeisimmät käänteet neuvotteluissa - Trumpin twiitit ja merkit epäluottamuksesta - ovat osoittaneet, kuinka vaikeita talouden kahden suurmahdin väliset neuvottelut ovat. Kiinalla on neuvotteluissa enemmän pelissä, sillä tullien laajentaminen olisi kolaus maan taloudelle, jossa hallitus on vastannut ulkomaankaupan hidastumiseen elvytystoimin. Mielestämme haasteet vahvistavat näkemystä, jonka mukaan sopu Kiinan ja USA:n välillä on mahdollinen, mutta ei tuo mukanaan ”suurta diiliä” vaan haalean kädenpuristuksen, jossa kumpikin osapuoli voi kuitenkin julistautua kauppasodan voittajaksi. Lisäksi odotamme, että vaikka sopu toisi aselevon jossain vaiheessa neuvottelijoiden välille, ainakin osa nykyisistä tulleista jäisi voimaan, sillä USA varmasti haluaa nähdä todisteita Kiinan sitoutumisesta sopimukseen ennen niiden poistamista. Markkinoita kauppasota varjostaa siis mahdollisesti vielä pitkään.

Euroopan komissio jatkoi ennustelaskujaan

Euroopan komissio jatkoi tiistaina ennustelaskujensa sarjaa. Komissio laski euroalueen talouskasvuennustetta tälle vuodelle 1,2 %:iin aiemmasta helmikuun 1,3 %:sta. Ennustelaskuja on jo tehty useita, ja kasvu nykynäkymin hidastuu selvästi vuodesta 2018, jolloin se ylsi 1,9 %:iin. Italian kasvuennusteen se puolitti 0,1 %:iin jo aiemmasta matalasta 0,2 %:sta, mikä sai Italian hallituksen välittömästi kritisoimaan komissiosta ennakkoluuloista maan talouden toimintakykyä kohtaan. Silmiinpistävän alhainen oli myös 0,5 %:n kasvuennuste Saksalle. Espanjassa (ennuste 2,1 %) ja Ranskassa (ennuste 1,3 %) ennuste näyttää hieman paremmalta, samoin Suomessa, jossa ennuste pysyi euroalueen keskiarvon yläpuolella 1,6 %:ssa.

Komissio kuitenkin ennustaa kaikkien euromaiden talouksien edelleen kasvavan, mitä voidaan pitää hyvänä asiana muutoin harmaammassa ennusteessa. Komission ennustelaskut ovat osoitus edelleen vaikeasta tilanteesta euroalueella ja näkymien yllä häilyvästä epävarmuudesta, jossa poliittiset epävarmuudet ja kauppasota näyttelevät suurta osaa.