Epävarmuuden verho ei väisty: Brexitille haetaan lykkäystä, USA:n ja Kiinan välinen kauppasopu viivästyy

Eilinen ei tuonut mukanaan helpotusta maailmantalouden poliittiseen epävarmuuteen. Britannian parlamentti puolsi äänestyksessään odotetusti lykkäystä Brexitiin maaliskuun lopusta. Vaihtoehtoon päädyttiin, koska muita mahdollisuuksia ei ollut. Ennen lykkäysäänestystä parlamentti oli jo tällä viikolla ehtinyt tyrmätä pääministeri Mayn neuvotteleman Brexit-sopimuksen toistamiseen sekä äänestää vastaan sopimuksetonta eroa. Eilen parlamentti hylkäsi myös ehdotuksen uudesta kansanäänestyksestä, joten mikään ei näytä sopivan eripuraiselle parlamentille. Lykkäys Brexitiin on hyväksytettävä vielä kaikilla muilla EU-jäsenmailla, mutta sen puolesta ollaan toiveikkaita. Tämän jälkeen Theresa May tuo Brexit-sopimuksen näillä näkymin ensi keskiviikkona kolmatta kertaa äänestettäväksi. Sopimuksen hyväksyminen, joko keskiviikkona tai myöhemmin, olisi kokonaisuuden kannalta paras vaihtoehto. Mikäli EU ei myöntäisi lykkäystä ja Brexit-sopimus äänestettäisiin kumoon, olisi edessä sopimukseton ero.

Todennäköisin vaihtoehto kuitenkin on, että Brexit-tölkkiä tullaan potkimaan eteenpäin ainakin ensi kesään. Britannian poliittinen sotku alkaa varjostaa pahasti unionin toimintaa, sillä tällä hetkellä useat seikat ovat epäselviä aina EU-vaalien paikkajaosta unionin tulevien vuosien rahoitukseen. Mielestämme kaikki vaihtoehdot uutta kansanäänestystä ja uusia vaaleja myöten on pidettävä pöydällä, sillä parlamentaarista enemmistöä ei yhdelläkään vaihtoehdolla ole. Markkinoilla on jo jossain määrin totuttu Brexit-draamaan, ja eilen esimerkiksi Eurostoxx kipusi parlamentin hylättyä sopimuksettoman eron. Toisaalta ratkaisematon tila pitää yllä epävarmuutta.

Trumpilta jäitä hattuun

Mielestämme maailmankaupan suhteen suurempi poliittinen riski liittyy tällä hetkellä USA:n ja Kiinan välisiin kauppaneuvotteluihin, joihin on niihinkin tulossa lykkäystä. USA:n valtiovarainministeri Steven Mnuchin vahvisti eilen, että presidenttitason tapaamista USA:n ja Kiinan välillä ei olisi luvassa maaliskuunkaan aikana. Edelleenkään tietoa neuvottelujen etenemisestä ei ole tihkunut markkinoille, ja USA:n presidentti Donald Trump on kertonut, ettei hän pidä kiirettä ratkaisun löytymisen suhteen, ”kunhan lopputulos on hyväksi USA:lle”. Neuvottelujen venyminen kertoo osaltaan siitä, että kipukohtia näyttää riittävän.

Kauppaneuvotteluissa on kyseessä laaja kokonaisuus, ja odotukset nopeasta ratkaisusta ovat osoittautuneet ylioptimistisiksi. Nyt sorvataan yhteisymmärrystä 150-sivuiseen sopimukseen, jonka tarkasta sisällöstä ei siis ole tietoa. Välttämättä sopua ei löydetä vielä lähiviikkojenkaan aikana, vaikka markkinalla sopuun ennemmin tai myöhemmin näytetään uskovan vahvasti. Odotamme laihaan sopuun lopulta päästävän, mutta kauppajännitteiden jatkuvan edelleen korkeina. Lisäksi mahdollista on sekin, että Valkoisessa talossa käännetään katseet jälleen Eurooppaan ja esim. autotullien korotuksiin.

Epävarmuus jatkuu siis tässäkin suhteessa, ja on jo vaikuttanut ulkomaankauppaan. Tämä on näkynyt etenkin Japanissa, jossa keskuspankki piti rahapoliittisen linjansa (ohjauskorko -0,1 %, arvopaperiostot jatkuvat täydellä tahdilla) aamun kokouksessa ennallaan, mutta varoitti ulkomaankaupan riskeistä maan taloudelle. Japanin vienti- ja teollisuusluvut ovat painuneet viime kuukausina pakkaselle johtuen poliittisista riskeistä ja Kiinan kasvun jäähtymisestä ja samaa kehitystä on havaittu myös muissa suurtalouksissa (ks. kuvio alla). Kiinan viennin arvo tippui helmikuussa jopa viidenneksen vuodentakaisesta, mutta lasku johtui osaltaan heikosta vertailtavuudesta kiinalaisen uuden vuoden ajoittumisen vuoksi. Joka tapauksessa epävarmuuden jatkuminen pitää maailmantalouden edelleen varpaillaan, sillä se vaikuttaa negatiivisesti mm. yritysten investointipäätöksiin.