Euroalueen inflaatiorintamalla hiljaista edelleen

Euroalueen inflaatiorintamalla hiljaista edelleen

Artikkeli 18.04.2019 7:36 MakroanalyysiEurotalousTalous

Euroalueen inflaatiorintamalla on edelleen hiljaista, käy ilmi Eurostatin eilen julkaisemista luvuista. Hintojen nousu hyytyi maaliskuussa 1,4 %:iin (helmikuussa 1,5 %), ja vaihtelevista energian ja ruuan hinnoista puhdistettu pohjainflaatio jäi 1,0 %:iin. Hintojen nousun jäähtyminen oli laaja-alaista ja ulottui aina palveluista teollisuustuotteisiin.

Luvut vahvistavat käsitystä siitä, että inflaatio ei ole uhka euroalueella, pikemminkin päinvastoin. Deflaatiota eli hintojen laskua silmällä pitäen on syytä tarkkailla Kiinan lukuja, sillä hintojen lasku maailman tehtaassa on tarkoittanut sitä viiveellä myös länsimaissa. Viimeisimpien lukujen mukaan Kiinan tuottajahintojen nousu jäi vain 0,4 %:iin maaliskuussa.

Hidas inflaatio mahdollistaa EKP:n jatkavan elvyttävää rahapolitiikkaansa täydellä teholla. Tosin näyttää siltä, että hintatason ja rahapolitiikan välinen yhteys on viime vuosina löystynyt, minkä keskuspankkiiritkin ovat myöntäneet. Tästä kertovat paljon inflaatio-odotukset, jotka ovat jatkaneet viime kuukausina laskuaan.