Euroalueen kuluttajaluottamus nousi 17 vuoden huippuihin, myös Saksan Zew yllätti

Eilen julkaistut talousluvut lupasivat erinomaista kehitystä alkuvuodelle ainakin ns. pehmeiden luottamusindikaattorien perusteella. Euroopan komission julkaisema euroalueen tammikuun kuluttajaluottamus kasvoi selvästi odotuksia enemmän (1,3 vs. Reutersin konsensus 0,6) ja nousi samalla 17 vuoden huippulukemiin. Koko mittaushistorian paras lukema, toukokuussa 2000 mitattu 2,1, ei sekään ole enää kovin kaukana.

Vahvoja lukuja saatiin myös Saksan sijoittajien odotuksia kuvaavasta Zew-indeksistä, joka nousi sekin konsensusodotuksia enemmän lukemaan 20,4 (edellinen 17,4). Nykyistä tilannetta heijastava indeksi nousi puolestaan kaikkien aikojen huippuihinsa. Zew-indeksin vahvuutta korostaa se, että enemmistö vastauksista luottamuskyselyihin kerättiin ennen kuin Saksan sosiaalidemokraatit äänestivät viime viikolla osallistumisestaan hallitusneuvotteluihin. Puoluekokouksen myötä saatu suostumus lisäsi selvästi mahdollisuuksia laajan koalition muodostumiselle syksystä kestäneen hallituksettoman tilan jälkeen. Zew-kyselyn tulokset osoittavat, että talouden vakaa kasvu on pitkälti peittänyt poliittisia riskejä alleen, mutta hallitusneuvottelujen eteneminen voi edelleen siivittää helmikuun indeksin uusiin ennätyksiin.

Vahvat luottamusindikaattorit lisäävät perustaa odotuksille yksityisen kulutuksen kasvusta. Kuluttajasektori on ollut euroalueen kasvuveturi finanssi- ja velkakriisin jälkeen, mutta sen rooli näyttää edelleen olevan suuri, vaikka kasvun lähteiksi sen rinnalle ovat tulleet myös investoinnit ja ulkomaankauppa. Kuten alla olevasta kuviosta näkyy, kuluttajaluottamusluvut ovat olleet kohtalaisen hyvin linjassa kotitalouksien kulutuksen kehityksen kanssa viime vuosina, joten eilisten positiivisten yllätysten perusteella talouskasvuennusteissa olisi edelleen nostovaraa.