Euroalueen ostopäällikköindeksit edelleen alamaissa, pörsseissä latteutta tuloskauden alussa

Euroalueen ostopäällikköindeksit edelleen alamaissa, pörsseissä latteutta tuloskauden alussa

Artikkeli 23.04.2019 6:33 MakroanalyysiEurotalousUSA:n talousTalous

Viime viikko oli Euroopan ja USA:n osakemarkkinalla vaihteleva: Eurostoxx pinnisti koko viikon osalta lievästi plussalle, mutta Helsingin pääindeksi ja USA:n S&P 500 jäivät niukkaan laskuun koko viikon osalta. Markkinoilla katseet ovat jo tiukasti tuloskaudessa, mutta makrorintamallakin tapahtui.

Euroalueella torstaina julkaistut ostopäällikköindeksit antoivat vihjeitä Q2:n alun talousnäkymästä, joka osoittaa edelleen hyvin niukkaan kasvuun. Saksan teollisuuden korpivaellus jatkui ja huhtikuun indeksilukema alitti markkinaodotukset, mutta maaliskuuhun nähden siinä oli tasaantumista. Koko alueen osalta kasvua kannatelleet palvelualat painuivat odotettua enemmän, vaikka teollisuuden alamäki loiveni. Indeksejä julkaisevan IHS Markitin mukaan lukemat ennakoivat hieman alle 0,2 %:n talouskasvua Q2:lle, joten lähellä nollakasvua mennään koko vuodenkin osalta. Mielestämme lukemat ovat samalla osoituksena siitä, että positiiviset ajurit taloudelle ovat vähissä ja yhdenkin prosentin talouskasvu kuluvalle vuodelle euroalueella työn takana.

USA:n vähittäismyyntiluvuista saatiin puolestaan torstaina positiivinen yllätys, kun myynti kasvoi 1,6 % kuukausitasolla ylittäen reippaasti konsensusodotukset. Myynti oli rajussa laskussa vielä vuodenvaihteessa ja kulmakertoimessa hätyyteltiin jo finanssikriisin aikaisia lukemia, mutta kasvu on vahvistunut kevään mittaan. Vahva myynti kertoo myös kuluttajasektorin positiivisista tunnelmista.