Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Euroalueen yrityslainoituksessa nopeaa hidastumista, Brexit-vääntöön hengähdystauko

Euroalueen yrityslainoituksessa nopeaa hidastumista, Brexit-vääntöön hengähdystauko

Artikkeli 28.02.2019 7:47 MakroanalyysiEurotalousBrexitTalous

Euroalueelta julkaistiin eilen talouslukuja, jotka vahvistivat alueen talousnäkymän heikentyvän edelleen. Euroopan keskuspankin julkaisemat lainanantoluvut nimittäin näyttivät, että lainananto yrityksille hidastui tammikuussa selvästi aikaisempiin kuukausiin nähden. Lainananto kasvoi 3,3 % vuodentakaisesta, kun joulukuussa kasvu ylsi 3,9 %:iin. Kotitalouksien lainananto kasvoi 3,2 % eli samaa tahtia kuin joulukuussa.

Lainanannon kasvu kertoo keskuspankin rahapolitiikan välittymisestä reaalitalouteen, sillä matala korkotaso kannustaa yrityksiä rahoittamaan investointeja ja kotitalouksia lainoittamaan mm. asuntohankintoja. Aikaisemmin historiassa yritysten lainanannon kasvu on taittunut ennen taantumaa, mutta on ennenaikaista vielä sanoa, ovatko tammikuun luvut oire laajemmasta heikkoudesta rahoitussektorilla tai yritysten talousympäristössä.

Myös euroalueen talousluottamusta kuvaavat indeksit jatkoivat laskuaan helmikuussa, käy ilmi Euroopan komission julkaisemista luvuista. Etenkin teollisuuden alamäki jatkui suhteellisen jyrkkänä, mutta palvelualojen indeksi nousi hieman ja kuluttajaluottamuskin elpyi. Kokonaisuudessaan talousluottamusta kuvaava indeksi kuitenkin tippui kahden vuoden pohjiin ja on painunut nyt kahdeksan perättäistä kuukautta. 

Brexit-vääntöön pieni hengähdystauko

Erimielisyydet Britannian maaliskuussa koittavan EU-eron suhteen ovat jatkuneet maan parlamentissa, eikä ratkaisua siihen, missä muodossa ero tapahtuu, ole saatu. Eilen pääministeri Theresa May sai pienen aikalisän Brexit-vääntöön, kun parlamentti puolsi Mayn ehdottamaa aikataulua Brexit-prosessin etenemiselle. Reutersin mukaan parlamentti saa äänestää Mayn neuvotteleman sopimuksen lisäksi siitä, lähteekö Britannia ilman sopimusta vai pyytääkö se EU:lta lisäaikaa neuvotteluille. Mayn neuvottelemasta sopimuksesta äänestetään maaliskuun 12. päivä, sopimuksettomasta erosta maaliskuun 13. päivä ja Brexit-takarajan siirtämisestä maaliskuun 14. päivä.

Eilisen päätöksen myötä sopimuksettoman ero todennäköisyys laski, sillä suurin osa brittiparlamentista on sitä vastaan, eikä lähtö ilman sopimusta ole kenenkään intresseissä. Markkinaodotuksissa sopimuksettoman eron todennäköisyys oli jo valmiiksi matala, mutta se poistaa yhden epävarmuustekijän. Todennäköisin vaihtoehto on nyt muutaman kuukauden lykkäys Brexitiin, sillä nykyinen maaliskuun lopun takaraja on toraisa parlamentti huomioon ottaen lähes mahdoton saavuttaa. Mahdollista on myös se, että Brexitin osalta järjestetään lopulta uusi kansanäänestys.