Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Euron jyrkin ylämäki mahdollisesti takana, mutta nousulle on edelleen tilaa

Euron viimeaikainen raju vahvistuminen dollaria vastaan yllätti monet jyrkkyydellään, kun pitkään ultrakevyeen keskuspankkipolitiikkaan nojautuvia odotuksia alettiin hiljalleen vetää pois. Vaikka suurin nousu on tauonnut elokuun aikana, on yhteisvaluutalla edelleen tilaa vahvistua ja näkemyksemme mukaan vuoden lopussa EUR/USD-kurssi voi tavoitella jopa 1,20 dollarin tasoja. Tämä perustuu seuraaville tekijöille:

Rahapolitiikan suunnan kääntyminen. Veikkaukset EKP:n ultrakeveän rahapolitiikan aikakauden loppumisesta ovat kasvaneet reilusti markkinoilla ja antaneet jo spekulatiivista tukea eurolle. Euroalueen talous on päässyt vihdoin talouskasvuun kiinni, ja nyt se on alkanut näyttää merkkejä laajentumisesta sekä jäsenmaittain että sektoreittain, kun kuluttajakysyntä on saanut tukea investoinneista ja viennistä. Talouskasvu tuo tavallisesti mukanaan myös kysynnän luomaa inflaatiota, mutta sitä on saatu odotella ja inflaationäkymä on jäänyt edelleen heikoksi mm. raaka-aineista ja hitaasta palkka- ja tuottavuuskehityksestä johtuen. Inflaatio on ollut EKP:lle tärkein syy pitää rahapoliittinen linja vahvasti elvyttävänä, mutta myös muut tekijät (osto-ohjelman tuomat rajoitukset) alkavat painaa päätöksenteossa. Odotamme keskuspankin ilmoittavan velkakirjaostojen vähentämisestä syys- tai lokakuussa ja aloittavan toimet kuukausittaisten ostojen vähentämiseksi vuodenvaihteessa. EKP tulee tuskin kiirehtimään ostojen leikkaamisen suhteen, joten niitä jatkettaneen aina ensi vuoden syksyyn asti. Ohjaus- tai talletuskoron nostotkaan tuskin ovat agendalla seuraavan 12 kuukauden sisällä. Villin kortin EKP:n päätöksistä tekee se, että markkinaodotukset ovat hajallaan elvytystoimien päättymisen suhteen ja keskuspankin johto on antanut vain vähän vihjeitä rahapolitiikan suunnasta. Mikäli EKP:n neuvosto ilmoittaa syksyllä arvopaperiostojen vähentämisestä, voi se antaa vielä pienen sysäyksen euron kurssille, varsinkin kun markkina on nyt herkkä uutisille rahapolitiikasta.

Politiikkaepävarmuuden uusi nousu. Ensin tuli Brexit, sitten Trump. USA:n marraskuiset presidentinvaalit ja Donald Trumpin voitto siivittivät dollarin vahvaan nousuun. Tuore presidentti lupasi heti ensi töikseen aloittaa sarjan talousuudistuksia, joihin kuului mm. verotuksen keventäminen ja valtion menojen lisäys infrastruktuurihankkeiden kautta. Etenkin veroreformi olisi onnistuessaan satanut amerikkalaiskotitalouksien laariin, mutta suuret lupaukset jäivät koneiston rattaisiin, ja valkoisen talon hallinnon huomio kiinnittyi lähinnä erinäisten skandaalien selvittelyyn. Talousuudistukset olisivat toteutuessaan olleet vahvasti inflatorisia, minkä vuoksi dollari sai vahvaa tukea heti Trumpin valinnan jälkeen.Kurssi kuitenkin kääntyi sitä mukaa, kun presidentin kannatusluvut laskivat ja odotuksia valkoisen talon lupauksista jouduttiin vetämään takaisin päin, samoin vahvan positiivisen varauksen sisältäneitä talousennusteita. Koska inflaatio ei ole Yhdysvalloissakaan ottanut tuulta alleen, on myös Federal Reserveä koskevia rahapolitiikkaennusteita maltillistettu. CME Groupin Fed Watchin mukaan futuurimarkkinan antama todennäköisyys koronnostolle joulukuussa oli eilen 37 %, kun se kuukausi sitten ylsi vielä 43 %:iin. Tämä odotusten lykkääntyminen on painanut dollaria muita päävaluuttoja, myös euroa, vastaan. Pidämme yhtä koronnostoa kuluvalle vuodelle edelleen mahdollisena ja ajoitettuna joulukuulle, mutta vastapainoksi Fedin johto voi keventää ensi vuoteen liittyviä korko-odotuksia. Ilmoitus keinoista Fedin taseen pienentämiseksi syksyn aikana voi sekin heiluttaa dollaria, mutta ilman inflaation selvää kiihtymistä tai muutosta talouspolitiikassa emme näe vahvaa tukea dollarille näköpiirissä.

Marianne Palmu