Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Fed-ennakko: Korkomittari kuumana, Trump lisäsi viime hetkillä painetta Powellille

Fed-ennakko: Korkomittari kuumana, Trump lisäsi viime hetkillä painetta Powellille

Artikkeli 19.06.2019 7:10 MakroanalyysiKeskuspankitFederal ReserveTalous

USA:n keskuspankin (Federal Reserve) tänään julkaistava korkopäätös on odotettu päätapahtuma markkinoilla. Samalla nähdään, onko viime aikoina rajusti kuumenneille odotuksille ohjauskoron laskusta takeita. Markkinoillakin voidaan nähdä merkittäviä liikkeitä, mikäli keskuspankki ei esimerkiksi korkoennusteissaan kallistu kylliksi koronlaskujen suuntaan. Viime aikojen positiivinen kehitys osakemarkkinalla kun on nojannut vahvasti nimenomaan rahapolitiikkaodotuksiin.

Ohjauskoron laskua ei nähdä vielä tänään, mutta esimerkiksi futuurimarkkinalla hinnoitellaan Fed Watchin mukaan jo 84 %:n todennäköisyyttä ohjauskoron laskulle heinäkuun lopun kokouksessa. Yhtä suuri todennäköisyys annetaan sille, että koron laskuja on useampi kuin yksi tämän vuoden loppuun mennessä. Ero on räikeä Fedin viimeksi maaliskuussa päivitetyille ennusteille, joissa enemmistö keskuspankkiireista odotti ohjauskoron pysyvän nykytasollaan kuluvana vuonna, mutta nousevan jälleen ensi vuonna. Tänään päivittyvissä kuluvan ja ensi vuoden mediaaniennusteissa pitäisi siis nähdä selvää laskua: tälle vuodelle vähintään yksi ohjauskoron lasku ja myös ensi vuodelle selvä korjaus alaspäin korko-odotuksissa. Samalla tämä tarkoittaisi, että talousennusteisiin tulee alaspäin tarkistuksia. Etenkin inflaatioennusteissa on painetta laskuun, sillä toteutuneet luvut ovat olleet vaimeita ja inflaatio-odotukset ovat jatkaneet USA:ssakin laskuaan. Talouskasvussakin yli kahden prosentin vauhti kuluvana vuonna (Fedin maaliskuun ennuste 2,1 %) on kovan työn takana kasvaneiden riskien vuoksi, joten keskuspankin BKT-ennusteeseenkin kohdistuu selviä laskupaineita.

 

Markkinaodotuksissa paine keskuspankkia kohtaan on lisääntynyt, mutta niin on tapahtunut Valkoisessa talossakin. Presidentti Donald Trump on jälleen kunnostautunut ahkerana twiittaajana, ja mm. kommentoinut EKP:n rahapolitiikkaa ”epäreiluna” USA:lle. Bloombergin mukaan Valkoisen talon asianajajat olisivat aikaisemmin kuluvana vuonna selvittäneet, voiko Fedin pääjohtajan erottaa kesken virkakauden. Kysyttäessä eilen pääjohtajan erottamisesta, Trump tyytyi toteamaan Reutersin mukaan ”Katsotaan mitä hän tekee” viitaten samalla tämän päivän korkopäätökseen. Trump on hyökännyt Fedin politiikkaa vastaan aiemmin useaan otteeseen, ja etenkin keskuspankin neljä koronnostoa viime vuonna olivat presidentille punainen vaate. Mahdollista on sekin, että Trump pitää rahapolitiikkaa yhtenä nappulana kauppaneuvotteluissa ja tähtää sopimukseen vasta, kun saa Fediltä ”haluamansa” ohjauskoron laskun.

Eilen kauppaneuvottelutunnelin päässä tosin näkyi jälleen valoa, kun presidentti twiittasi uuden tapaamisen neuvotteluihin liittyen järjestyvän Japanissa G20-kokouksen yhteydessä kesäkuun lopulla. Emme kuitenkaan aseta kovin suurta painoa toiveille kunnon ratkaisusta kauppasotaan tuolloin, sillä Kiinan hallitus on omissa kanavissaan kertonut valmistautuvansa pitkään sotaan.

Federal Reserven johto saa siis osakseen poikkeuksellisen kovaa painetta myös poliittisella tasolla. Markkinaodotuksetkin ovat jo rajusti kallellaan koronlaskujen suuntaan, joten paljon on pelissä ennen Fedin korttien katsomista. Mielestämme Fedin pitäisi olla todella kyyhkymäinen ja viestiä useammista koronlaskuista, jotta selvä positiivinen markkinareaktio saataisiin tänään aikaan. Tosin keskuspankit ovat yllättäneet aikaisemminkin.