Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Federal Reserven korkopäätös huomenna: Kuplivaa kaikin puolin

Federal Reserven korkopäätös huomenna: Kuplivaa kaikin puolin

Artikkeli 26.01.2021 7:10 TalousMakroanalyysiFederal Reserve

Federal Reserven huominen korkopäätös tarkoittaa odotuksien mukaan elvytysviestin tukevoittamista. Jo nollaan painettuun ohjauskorkoon tai elvytysohjelmiin (velkakirjaostoja 120 miljardilla dollarilla kuussa) ei ole odotettavissa muutoksia, mutta luonnollisesti keskuspankkielvytyksestä osin elävällä markkinalla huomio kiinnittyy tietoihin siitä, että kuinka kauan kuplivaa tarjotaan.

Federal Reserven joulukuussa päivitetyissä mediaaniennusteissa tai futuurimarkkinallakaan ei odoteta ohjauskorkoon nostoa ainakaan 2023 loppuun mennessä. USA:n työmarkkina on edelleen vaikeuksissa, mikä toisaalta puoltaa keskuspankin elvyttävää rahapolitiikkaa. Paine myös talouspoliittiselle elvytykselle kasvaa, sillä Valkoinen talo ajaa 1,9 biljoonan dollarin elvytysohjelmaa ja valtiovarainministeriksi vahvistettiin eilen entinen Federal Reserven pääjohtaja Janet Yellen, johon keskuspankin johdolla on entisinä kollegoina hyvät välit.

Kuplat ovat olleet puheenaiheena hiljattain myös osakemarkkinalla, jossa indeksinousu on jatkunut vuoden alusta. Ralli ulottuu myös velkakirjoihin, sillä vuodenvaihteessa jo arvoltaan 17 800 miljardia velkakirjoista tuotti negatiivista korkoa. Lisäksi Bloombergin mukaan alimman luokituksen roskalainoissa oli sama korko kuin Investment-luokituksen velkakirjoissa vain pari vuotta aikaisemmin. Keskuspankkien likviditeetin kylväminen on lisännyt rajusti riskinottoa parempien tuottojen metsästyksen koventuessa ja onkin alettu puhua kaikenkattavasta kuplasta.

Lähde: Bloomberg

Sekä keskuspankin että valtion pumpatessa historiallista tahtia rahaa talouteen kasvaa paitsi kuplien, myös inflaation riski. Keskuspankki lisäsi viime vuonna strategiassaan joustavuutta inflaation suhteen, ja antaa sen perusteella inflaation kiihtyä yli kahden prosentin tavoitteen vuosien hitaan inflaation jakson vastapainoksi ennen muutosta rahapolitiikassaan. Heti hintoihin ei siis lähdettäisi reagoimaan, mutta hallitsematon ja pitkittynyt hintojen nousu pakottaisi ennen pitkää koronnostoihin.

Joulukuussa inflaatio oli vaimeaa, mutta paineita hintojen kohoamiselle riittää mm. patoutuneen kysynnän ja raaka-ainehintojen nousun kautta. Se on jo alkanut heijastua inflaatio-odotuksiin. Vuoden kysymys lieneekin, että mikä osa kiihtyvästä inflaatiosta on paluuta normaaliin ja mikä pysyvämpää ongelmaa. Siksi pääjohtaja Powellin näkemykset inflaatiosta ja laajemmin talouden riskeistä kiinnostavat. Kirjoitan korkopäätöksen pääkohdista Sijoitusfoorumilla Pörssien suunta -ketjuun huomenna heti päätöksen tultua julki klo 21.

Marianne Palmu