Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Federal Reserven korkopäätös tänään: Juhlat jatkuvat

Federal Reserven korkopäätös tänään: Juhlat jatkuvat

Artikkeli 16.09.2020 6:52 TalousMakroanalyysiFederal Reserve

Federal Reserven korkopäätös julkaistaan tänään illalla ja odotuksissa on likviditeettijuhlien jatkuminen. Keskuspankki laajensi boolimaljaansa elokuun lopussa uuden strategiansa myötä. Talouskuva on kuitenkin kyllin epävarma, jotta keskuspankki lähtisi heti lisäämään täytettä maljaansa, vaan odotuksissa on, että rahapolitiikan linja (ohjauskorko nollatasolla, arvopaperiostot ilman takarajaa, repo-operaatiot) pysyy ennallaan.

Keskuspankki kaatoi keväällä saavikaupalla nestettä booliin arvopaperiostojensa myötä, mutta viime kuukausina sen tahti on hiljentynyt. Kuten olemme huomanneet, markkinoilla keskuspankin toimista on otettu kaikki irti ja strategian uudistamisen myötä huoli rahapolitiikan kiristämisestä ja bileiden loppumisesta on siirtynyt hamaan tulevaisuuteen. Fedin kesäkuun ennusteissa saati futuurimarkkinan odotuksissa ohjauskoron ei odotettua nousevan nykytasoltaan ainakaan vuoden 2022 loppuun mennessä.

Erityisen mielenkiinnon kohteena tänään ovat Fedin päivitetyt ennusteet. Talousyllätykset ovat pysyneet positiivisen puolella, mutta työttömyys pysyy Fedin huolenaiheena. USA:n taloudessa on edelleen 11 miljoonaa työpaikkaa vähemmän kuin helmikuussa, tosin 10 miljoonaa työpaikkaa on jo saatu takaisinkin viimeisen neljän kuukauden aikana. Lukujen mittakaava on edellisiin kriiseihin nähden selvästi suurempi, sillä finanssikriisin jälkeen kesti yli neljä vuotta saada takaisin 8 miljoonaa menetettyä työpaikkaa. Nyt työmarkkinan romahdus oli omaa luokkaansa, mutta niin on ollut elpyminenkin. Suuri kysymys kuitenkin tällä hetkellä on se, millä tahdilla elpyminen jatkuu ja se jakaa päättäjät myös keskuspankin sisällä.

Kesäkuun ennusteissa avomarkkinakomitean yksittäiset ennusteet työttömyysasteelle tämän vuoden lopussa vaihtelivat rajusti välillä 7 % ja 14 %. Mediaaniennusteeksi muodostui 9,3 %, joka alitettiin elokuussa. Talouden ja työmarkkinan tie tulevaisuuden osalta on kuitenkin mutkikas. Erittäin hyviin kasvulukuihin voidaan päästä skenaariossa, jossa liittovaltio kääräisee talouteen vielä yhden 1000 miljardin dollarin elvytyspaketin, rokote koronavirusta vastaan saadaan markkinoille ensi vuoden alussa ja yritykset alkavat taas rakentaa varastojaan tulevaisuuden kysyntää silmällä pitäen. Tai sitten liittovaltion tuki jää puuttumaan, työttömyys lähes nykytasoille ja koronavirus jylläämään yhteiskunnassa. Suuntaviivoja siihen, kumpaan suuntaan keskuspankin mukaan kallistutaan, odotamme tänään ennusteiden myötä. Kommentit korkopäätöksestä on luvassa illalla Sijoitusfoorumilla.

Marianne Palmu