Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Federal Reserven korkopäätös tänään: Loppuvuonna alkaa tapahtua

Federal Reserven korkopäätös tänään: Loppuvuonna alkaa tapahtua

Artikkeli 28.04.2021 7:48 TalousMakroanalyysiFederal Reserve

Federal Reserven keskiviikkoiltaisessa korkopäätöksessä odotetaan puhetta ennen kaikkea. Talouden käänteen parempaan ollessa käsillä myös rahapolitiikan käännettä on alettu aistia, mutta epävarmuus sen ajoituksen suhteen on korkealla. Siksi korkopäätöksen keskiössä ovat jälleen tekojen sijaan sanat, tällä kertaa sanomatta jäävät sanat: elvytysohjelman poisvetämisestä ei nimittäin vielä odoteta merkkejä.

Bloombergin koostamassa ekonomistikyselyssä merkittävä osa vastanneista, lähes 60 %, ennustaa että arvopaperiostoja alettaisiin varovaisesti vetää pois vuoden loppuun mennessä, kuitenkin vasta Q4:llä. Ohjauskoron nosto olisi sen sijaan kuukausien sijaan vuosien päässä, joko 2023 tai 2024. Koska rahapolitiikan linjan käytännön muutoksiin ei juurikaan kukaan usko, kysyttiin vastanneilta sitäkin, koska näistä arvopaperiostojen vähennyksistä alettaisiin puhua. Bloombergin kyselyssä enemmistön mielestä se tapahtuisi Q3:lla joko heinä- tai syyskuun korkopäätöksen yhteydessä tai elokuun Jackson Holen konferenssissa.

Mikäli ennusteisiin on uskominen, päätöksiä ei siis ole tulossa ennen loppuvuotta eikä puheitakaan niistä vielä lähikuukausina. Siksi Federal Reserven odotetaan tänään nojaavan vahvasti elvyttävälle kannalle. Tähän osakemarkkinallakin lienee tuudittauduttu, sillä inflaatiopeikoista ei alkuvuoden jälkeen juuri ole talousuutisissa puhuttu, vaikka monet yritykset kustannusinflaatiostakin jo varoittelevat. Federal Reserve on kuitenkin todistellut kärsivällisyyttään nousseita inflaatiopaineita kohtaan, eivätkä toteutuneet luvut ole ainakaan vielä tuoneet mukanaan huolia. Inflaatioriskejä on kuitenkin syytä pitää silmällä, sillä taloudessa on tarjolla elpymisen myötä pitkästä aikaa niukkuutta ainakin joillakin sektoreilla.

Niukkuutta on tarjolla myös USA:n työmarkkinalla, jossa pulaa on edelleen työpaikoista. Elpyminen työmarkkinalla on lähtenyt käyntiin, mutta on vielä vaiheessa, mikä lisää Fedin painoa rahapolitiikan jarrupolkimella. Maaliskuussa työttömyys aste oli 6,0 %:ssa ja todennäköisesti sen pitäisi laskea alle viiden ennen kuin työmarkkinan täysmittaisesta elpymisestä voidaan puhua.

Ohjauskorko siis pysynee 0-0,25 %:ssa, arvopapereiden osto-ohjelma ennallaan (ostoja 120 mrd. $/kk) ja elvytyspuheet entisellään illan korkopäätöksessä. Elvytyksen poisvetäminen häämöttää tulevaisuudessa, mutta vihjeet siitä jo nyt voisivat suistaa odotukset raiteiltaan ja aiheuttaa negatiivisen reaktion.

Marianne Palmu