Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Fedin dilemma: kuinka elvyttää tarpeeksi, muttei liikaa?

Fedin dilemma: kuinka elvyttää tarpeeksi, muttei liikaa?

Artikkeli 22.08.2019 6:43 TalousMakroanalyysiKeskuspankitFederal Reserve

Federal Reserven eilen julkaistuista pöytäkirjoista näkyi selvästi syvä hajaannus viime kokouksen ohjauskoron laskun suhteen. Pöytäkirjan mukaan ”useat” keskuspankin päätöksentekijöistä olivat sitä mieltä, että ohjauskorkoa ei tulisi laskea lainkaan. Tämä vaikuttaa selvästi suuremmalta vastustukselta kuin korkopäätöksen yhteydessä kerrottu määrä (8 puolesta, 2 vastaan). Toisaalta pöytäkirjojen mukaan ”pari” osallistujaa olisi ollut valmis leikkaamaan korkoa kertaheitolla 50 korkopistettä 25 sijaan. Tieto hajaannuksesta oli jokseenkin yllättävä ja saattaa selittyä äänestyskäyttäytymisellä: alueellisten keskuspankkien johtajista (12) vain 5 saa äänestää kussakin kokouksessa, mutta pöytäkirjoissa keskusteluissa ovat mukana myös ei-äänestäneet keskuspankkiirit.

Samaa mieltä oltiin kuitenkin siitä, ettei keskuspankki halunnut antaa vaikutelmaa, jonka mukaan uudet koronlaskut olisivat suunnitteilla. Tämä ei ole linjassa USA:n presidentin Donald Trump vaatimusten kanssa. Trump aktivoitui jälleen eilen Twitterissä ja syytti Fediä aikailusta rahapolitiikan käänteessä elvyttävään suuntaan. Tämänkaltaista poliittista painetta tuskin on keskuspankin päälle asetettu kertaakaan sen historiassa.

Myös markkinaodotuksissa on lähdetty laukalle edellisen korkopäätöksen jälkeen. Seuraavaa 0,25 %-yksikön koron laskua syyskuun kokouksessa pidetään jo käytännössä varmana (todennäköisyys 98 %) ja Fed Watchin laskema todennäköisyys sille, olisiko tämän jälkeenkin tulossa vielä yksi vai kaksi koronlaskua tämän vuoden puolella, on lähes tasan. Ensi vuoden lopussa ohjauskoron odotetaan olevan prosenttiyksikön alhaisempi kuin nyt.

Keskeinen kysymys kuuluu nyt, ovatko odotukset jo liian korkealla. Eivät välttämättä, sillä Federal Reserven johto on toimillaan osoittanut, että aikoo toimia talouskasvun ja inflaation hidastuessa ennemmin proaktiivisesti rahapolitiikkaa keventämällä. Toisin sanoen, keskuspankki on varmasti valmis tekemään kaikkensa taloutta tukeakseen ja taantuman välttääkseen. Kaksi ohjauskoron laskua tarvitsisi kuitenkin mahdollisesti taakseen nykyistä heikompia talouslukuja. Kuitenkin pöytäkirjojenkin mukaan Fedin näkemys on se, että mm. työllisyyskehitys on edelleen vahvaa. Keskuspankilla onkin nyt vaikea dilemma ratkaistavana: kuinka keventää sopivasti eli siten, että työllisyys- ja inflaatiotavoitteeseen päästään, mutta elvytysvaraa on vielä tulevaisuudenkin varalle. Seuraavia vihjeitä keskuspankin suunnasta odotetaan huomenna, jolloin pääjohtaja Powell puhuu Jackson Holen seminaarissa.