Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Fedin päättäjät toppuuttelivat kuumenneita koronlaskuodotuksia

Fedin päättäjät toppuuttelivat kuumenneita koronlaskuodotuksia

Artikkeli 26.06.2019 7:37 MakroanalyysiKeskuspankitFederal ReserveTalous

USA:n keskuspankin Federal Reserven päättäjät laittoivat jäätä hattuun kuumenneille koronlaskuodotuksille. Markkinoilla pidetään jo lähes varmana useampaa kuin yhtä laskua tälle vuodelle ja ensimmäinen niistä tapahtuisi jo heinäkuun lopun kokouksessa. Futuurimarkkinalla 0,25 %-yksikön laskulle annetaan 75 %:n todennäköisyys ja 0,5 %-yksikön laskulle 25 %:n todennäköisyys. Keskuspankin pääjohtajan Jerome Powellin mukaan Fed on itsenäinen eikä ota päätöksissään huomioon markkinaodotuksia saati poliittista painetta, mutta hänen on pitänyt kollegoidensa kanssa pohtia, vaativatko USA:n kauppasuhteisiin liittyvät epävarmuudet tai vaimea inflaatio ohjauskoron laskua.

St. Louisin aluepankin pääjohtaja ja Fedin avomarkkinakomitean jäsen James Bullard puolestaan kertoi Bloomberg TV:lle, ettei usko, että USA:n taloustilanne vaatisi puolen prosenttiyksikön koron laskua, mutta 0,25 %-yksikön lasku on mahdollinen. Bullard oli Fedin ainoa jäsen, joka olisi halunnut laskea korkoja jo viime viikon kokouksessa.

Markkinaodotukset ovat jo vahvasti koronlaskuihin kallellaan, ja suunta korkopolitiikassa on alaspäin. Tällä hetkellä futuurimarkkinalla hinnoitellaan ohjauskoron olevan 0,75 %-yksikköä nykyistä alemmalla tasolla kuluvan vuoden lopussa. Mielestämme tähän yltäminen vaatisi edelleen selkeää laskua inflaatio-odotuksissa ja/tai kauppasodan eskaloitumista uusien tuontitullien muodossa lähikuukausina. Odotuksissa on siis edelleen vahva etunoja elvyttävän rahapolitiikan suuntaan.

USA:n ja Kiinan presidentit tapaavat lauantaina

USA:n presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapaavat Japanissa G20-kokouksen yhteydessä lauantaina. Samalla USA toivoo kauppaneuvottelujen jatkuvan. Reutersin nimettömien lähteiden mukaan USA ei kuitenkaan hyväksy mitään ehtoja, jotka rajoittaisivat tuontitullien käyttöä välineenä neuvotteluissa. Samalla tämä tarkoittaa sitä, että uhka uusista tulleista pysyy ennallaan. USA nosti toukokuun alussa arvolta 200 miljardin kiinalaistuonnin tulleja 10 %:sta 25 %:iin ja on uhannut asettaa tulleja vielä arvolta 325 miljardin dollarin kiinalaistuonnille, mikä tarkoittaisi tullikorotusten laajentuvan lähes koko tuontiin. Donald Trump ei ole aikaisemminkaan aikaillut käyttämästä tulleja pelotteena, joten uusien tullien riski on todellinen.

Lähtökohdat tapaamiselle ovat muutenkin vaikeat. Keskusteluyhteys on ollut uutistietojen mukaan hyvin hiljainen edellisten tullikorotusten jälkeen, ja Kiinan viestintäkin neuvotteluihin liittyen on koventunut. Kiinan edustajien mukaan kummankin osapuolen on oltava valmis tekemään kompromisseja neuvotteluissa, mutta minkäänlaista joustoa on hyvin vaikea nähdä Valkoisen talon puolelta. Joka tapauksessa lauantain tapaaminen on hyvin mielenkiintoinen ja antaa osviittaa neuvottelujen suunnasta. Nopea ratkaisu kauppasotaan on mielestämme edelleen hyvin epätodennäköinen. Esittelimme kauppasodan etenemistä pokeripelin avulla kesäisessä makrovideossamme.