Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

G20-kokouksesta odotetaan ratkaisun paikkaa USA:n ja Kiinan kauppaneuvotteluille

Kesäkuun lopun G20-maiden huippukokouksesta on tulossa jonkinasteinen ratkaisun paikka Kiinan ja USA:n välisille kauppaneuvotteluille, riippuen siitä järjestetäänkö sen yhteydessä USA:n ja Kiinan presidenttien tapaaminen vai ei. USA:n presidentti Donald Trump on jo pitkään viestinyt, että tapaaminen on mahdollinen, pelotteiden uhalla. Nimittäin hän kertoi mm. Reutersille eilen, että on valmis nostamaan tulleja arvolta 300 miljardin kiinalaistuonnille, jos kauppaneuvottelut Kiinan kanssa eivät edisty kesäkuun 28.-29. päivän huippukokouksessa. Käytännössä tullikorotukset tarkoittaisivat sitä, että lähes koko Kiinan vienti USA:han olisi tullien alaista.

Viestintä tapaamiseen liittyen on ollut kovin rikkonaista. Trumpin mukaan hän tulisi tapaamaan Kiinan presidentti Xi Jinpingin, mutta Kiinan ulkoministeri kertoi eilen, että maa on avoin kauppaneuvotteluille mutta hänellä ei ole tiedotettavaa mahdolliseen tapaamiseen liittyen.

Trumpin ja Xin välinen tapaaminen olisi luonnollisesti positiivinen asia, sillä se toisi neuvottelukumppanit yhden pöydän ääreen ja presidenttitasolla voitaisiin solmia myös uutta sopua kauppasotaan, jota käydään nyt monella rintamalla. USA neuvottelee kauppasopimuksista myös Japanin kanssa, mutta tulliuhka Meksikoa vastaan väheni perjantaina, jolloin osapuolet pääsivät sopuun USA:n ja Meksikon rajan välisestä ylittämisestä ja luvattoman siirtolaisuuden vähentämisestä.

Kauppasota Kiinan kanssa on kestänyt jo yli vuoden päivät. Toukokuun alun tullikorotukset veivät osapuolet jälleen kauas ratkaisusta ja aloittivat uuden hiljaisuuden jakson. Nyt se pitäisi rikkoa, jotta olisi edes mahdollista päästä lähemmäs sopua. Näyttää siltä, että USA johdattaa peliä ja tekee aina ensimmäiset siirrot ja Kiinalle jää vastaajan rooli. Nyt pelissä on taas paljon, sillä koko Kiinan tuonnin asettaminen tullien alaiseksi aiheuttaisi taas uusia häiriöitä maailmantalouden arvoketjuissa. Tämä epävarmuus on noteerattu myös osakemarkkinalla: Trumpin toukokuun alun tulli-ilmoitus sysäsi globaalit indeksit laskuun, mutta sittemmin laskusta on toivuttu mm. rahapolitiikkaodotusten kannattelemina. Myös optimismia kauppasovun suhteen on jälleen leivottu sisään osakkeisiin. Presidenttitason tapaaminen - ja sen myötä edes laiha sopu - pitäisi saada aikaan G20-kokouksessa, tai kauppasota uhkaa jatkua ja syventyä vielä kuukausilla.

Marianne Palmu