Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

HCP: Arvo-osakkeet ovat nousseet mutta halventuneet

Helsinki Capital Partnersin kirjoitukset täydentävät Inderesin analyysipalvelun sisältöjä. HCP:n näkemykset eivät luonnollisestikaan edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä pidä tulkita sijoitussuosituksina.

Kenellekään ei pitäisi tulla yllätyksenä, että arvo-osakkeet ovat vetäneet tänä vuonna erittäin hyvin. Riippumatta oikeastaan edes arvosijoitustyylistä – oli se sitten pienet tai suuret arvoyhtiöt, jonkin tietyn arvostuskertoimen käyttö tai niiden yhdistelmä ja niin edelleen – on ollut vaikeaa päästä markkinoita heikompaan tuottoon. Niin laajalla rintamalla arvosijoittaminen on toiminut.

Samaan aikaan Warren Buffettin oikeana kätenä tunnettu Charlie Munger varoittaa sijoittajia siitä, että nykyinen meno on hullumpaa kuin IT-kuplan aikaan vuosituhannen vaihteessa. Sohn konferenssissa Australian Sydneyssä puhunut Munger sanoi, että markkinat ovat paikoittain villisti yliarvostettu.

97-vuotias Munger viittaa käsittääkseni nykymenon hulluudella erinäisiin nousseihin lieveilmiöihin, kuten meemiosakkeet, NFT:t, SPAC:t, WSB ja niin edelleen. Paikoittaisen yliarvostuksen suhteen kyseessä ovat kovimpien tulevaisuudenodotusten omaavat yhtiöt, joilla ei välttämättä ole vielä edes liiketoimintaa, vaan vasta lupauksia siitä.

Hullulta kuulostaa myös se, että vaikka arvo-osakkeet ovat nyt tuottaneet hyvin, niin arvostusero 10 % halvimpien yhtiöiden ja markkinan välillä on kasvanut viimeisen vuoden aikana, kuten Ryan Kirlin kirjoittaa.

Antaa tämän upota hetken. Arvo-osakkeiden hinnat ovat nousseet, mutta niiden arvostus muuhun markkinaan nähden on laskenut. Muihin osakkeisiin nähden arvo-osakkeet ovat halvempia kuin vuosi sitten, vaikka ne ovat nousseet hyvin. Boom!

Yllä olevassa kuvaajassa on sama asia hieman eri näkökulmasta ja laajemmalla pensselillä maalattuna. Vertailuna on halvin kvartiili (neljännes) osakkeista verrattuna kalliimpaan kvartiiliin usealla eri arvostuskertoimella mitattuna, sekä ne yhdistävällä komposiittikuvaajalla (paksu musta viiva).

Myös tästä ”kalliimpiakin” arvo-osakkeita sisältävästä kuvaajasta on selvästi nähtävissä, että arvo-osakkeiden arvostusero on jatkanut kasvamistaan osakemarkkinoiden lemmikkeihin.

Tämä kaikki on tietysti herkkua jokaiselle arvosijoittajalle. Käänne markkinoilla arvo-osakkeita suosivaksi tapahtui vuosi sitten. Sen jälkeen arvo-osakkeet ovat tuottaneet hyvin, toiset erittäin hyvin. Kovankaan nousun jälkeen ei arvo-osakkeiden voi sanoa kuumentuneen. Päinvastoin, ne ovat vielä halvempia kuin vuosi sitten.

Rauhallista joulua ja menestyksekästä uutta vuotta toivottaa,

Pasi Havia
HCP Quant -salkunhoitaja