Huhut autotullien lykkäyksestä lähtivät liikkeelle, USA:n vähittäismyynti vaisua

Huhut autotullien lykkäyksestä lähtivät liikkeelle, USA:n vähittäismyynti vaisua

Artikkeli 16.05.2019 7:12 MakroanalyysiEurotalousUSA:n talousTalous

Huhut kauppasodan tiimoilta antoivat jälleen eilen helpotusta osakemarkkinalle, kun Reutersin mukaan kolme Valkoisen talon nimettömänä pysyvää lähdettä kertoi Valkoisen talon suunnittelevan autotullien korotusten lykkäystä puolella vuodella. Tullien kohtalosta on odotettu virallisia uutisia ensi lauantaina ja mikäli huhut pitävät paikkansa, toisivat ne helpotuksen huokauksen etenkin saksalaisille autovalmistajille.

Viimeisten uutisten perusteella näyttää siltä, että Valkoinen talo on keskittämässä ainakin toistaiseksi kauppasodan etenkin Kiinaa vastaan. Tämä on hieman positiivista Euroopalle, mutta ei poista laajaa epävarmuutta koko globaalin talouden yltä. Eilen USA lisäsi kiinalaisen verkkolaitevalmistajan Huawein sen kaupan mustalle listalle, mikä vaikeuttaa Huawein komponenttien ja teknologian hankintaa amerikkalaisyrityksiltä. Kauppasotaa käydään siis nyt sekä suurempien tuoteryhmien tasolla (tuontitullit) että yhtiötasolla, joten tässä mielessä se on syventynyt.

Taantuma liukuu kauemmas euroalueella

Eilinen tukku talouslukuja toi sen sijaan mukanaan hyviä ja huonoja uutisia. Mielestämme positiivisen puolelle päästään Eurostatin euroalueen Q1:n alustavissa talousluvuissa, joiden mukaan talouskasvu oli 0,4 % edellisestä kvartaalista ja 1,2 % vuodentakaisesta. Parin viime vuoden kehitykseen verrattuna luvut eivät ole häävejä, mutta ainakin taantuma näyttää niiden perusteella liukuvan yhä kauemmas, ja kvartaalitasolla kasvuun on palattu Saksassa ja Italiassakin.

Suomen luvut olivat puolestaan yllättävänkin vahvoja. Tilastokeskuksen lukujen mukaan talous kasvoi Q1:llä 0,6 % edellisestä kvartaalista ja 2,2 % vuodentakaisesta, eli kehitys oli selvästi parempaa kuin euroalueella keskimäärin. Kokonaisuudessaan luvut heijastelevat parantumista talousnäkymissä. Kasvu on palaamassa ”normaalitasolle”, jota euroalueella pidämme prosentin tuntumassa, ja odotamme Suomessa kotimaisen kysynnän kannattelevan kasvua, vaikka maailmankaupan riskit eivät poistuisikaan.

USA:ssa puolestaan talousluvut ovat olleet hyvin ailahtelevia. Q1:n talouskasvuluvut toivat mukanaan positiivisen yllätyksen (kasvu oli 3,2 %), mutta Q2:n alku näyttää yskähtelevän etenkin kuluttajasektorin osalta. USA:n vähittäismyynti laski vastoin odotuksia huhtikuussa 0,2 % ja teollisuustuotantokin supistui 0,5 %. Toisaalta vähittäismyynnissä maaliskuu oli kuukausitasolla todella vahva (kasvua 1,7 %), joten vertailutasokin oli vahva. Kuitenkin pitää muistaa, että kuluttajakysynnän kasvu hidastui jo Q1:llä eikä se tarjonnut takavuosien kaltaista vahvaa tukea kasvulle. Q2:n osalta hidastuminen näyttää näiden lukujen perusteella jatkuvan, ja Atlantan Fed painoikin GDPNow-ennusteessaan Q2:n talouskasvuarviotaan 1,1 %:iin aikaisemmasta 1,6 %:sta. Sen mukaan talouskasvu hidastuisi selvästi Q1:stä. Talousnäkymän heikentyminen näkyy myös korkoennusteissa, sillä futuurimarkkinalla todennäköisyys Federal Reserven ohjauskoron laskulle kuluvana vuonna on noussut jo lähes 80 prosenttiin (lähde CME Groupin Fed Watch). Muutokset ovat olleet rajuja, sillä kuukausi sitten todennäköisyys oli 40 %.