Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Indeksinousu hyytyi Helsingissä, Kiinan teollisuus sai taas puhtia

Indeksinousu hyytyi Helsingissä, Kiinan teollisuus sai taas puhtia

Artikkeli 02.12.2019 8:03 TalousMakroanalyysiKiinan talousEurotalous

Viime viikko oli USA:n ja Euroopan osakemarkkinalla nousuviikko, mutta Helsingin pääindeksi jarrutti pieneen laskuun. Marraskuu oli kokonaisuudessaan vahva: USA:ssa indeksit nousivat 3,4-4,5 % kuukauden aikana ja Euroopassa Eurostoxx kipusi 2,7 %, mutta Helsingin pääindeksi painui 0,3 %.

Talousnäkymä on edelleen vahvasti eriytynyt. Talousluvut ovat tuoneet mukanaan pääasiassa helpotuksen huokauksen, sillä taantumalta ollaan euroalueella (myös Saksassa) tähän mennessä julkaistujen lukujen perusteella välttymässä loppuvuonna. Tosin vaikka teollisuuden ostopäällikköindeksit ovat luultavasti pohjanneet, kasvu on edelleen hataralla pohjalla ja palvelualojen kasvu jarruttanut, joten lukuja on syytä seurata tarkkaan edelleen.  Osakemarkkinan kannalta keskeistä on keskuspankkien siirtyminen jälleen elvytysvaihteelle kuluneen vuoden aikana. Toistaiseksi ei ole syytä epäillä, että suunta vaihtuisi ensi vuonnakaan, sillä inflaatio-odotukset ovat edelleen hyvinkin vaatimattomalla tasolla. USA:ssa pohjainflaatio on noussut yli kahden prosentin, mutta samaa kehitystä on nähty läpi vuoden, joten sen ei pitäisi antaa syitä hermoiluun inflaation laukkaan lähdöstä Fedin johdossa.

Kiina on ollut talouden suuri mysteeri viime kuukaudet, ja uutisvirta sen osalta on ollut hyvinkin vaihtelevaa. Sekä Kiinan teollisuus että ulkomaankauppa ovat kärsineet meneillään olevasta kauppasodasta, mutta aamun lukujen perusteella marraskuu oli parempi kuukausi sielläkin. Caixin-ostopäällikköindeksin lukema vahvistui marraskuussa yhtäkkiä parhaimmaksi lähes kolmeen vuoteen (oli 51,8). Vielä lokakuussa teollisuuden luvut olivat yleisesti heikkoja (teollisuustuotannon kasvu hidastui ja teollisuuden voitot painuivat), joten luvut heijastaisivat parantunutta talousympäristöä Kiinassa. Samalla ne antavat syytä epäillä, että Kiinan hallitus on painanut jarrun sijaan jälleen kaasua elvytyksen suhteen.

Marianne Palmu