Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

#IndexViikko 21

#IndexViikko 21

Artikkeli 28.05.2021 15:55

Markkinatapahtumat. Toukokuu päättyy osakemarkkinoilla positiivisessa vireessä osakekurssien pinnisteltyä varovaiseen nousutrendiin kuukauden viimeisen viikon aikana. Markkinoiden ykköshuolenaiheena ollut inflaatiopelko näyttää vaihteeksi laantuneen ja sijoittajien huomio on jälleen kiinnittymässä vahvan talouselpymisen mukanaan tuomiin positiivisiin näkymiin. Sijoittajien mielenrauhaa lisäsivät keskuspankkiirien vakuuttelut rahapoliittisen elvytyksen jatkumisesta Atlantin molemmilla rannoilla.

Korkomarkkinoilla huoli inflaation kiihtymisestä ei sittenkään saanut tulta alleen. Vähäisetkin markkinakorkojen nousupyrkimykset latistuivat ja korkotaso on pysynyt toukokuussa vakaana. Markkinoiden käyttäytymisestä voidaan päätellä, ettei mitään akuuttia tai mainittavaa muutosta inflaationäkymiin ole ennakoitavissa. Ja osakemarkkinoilla tietenkin korkotason vakaus petaa hyvät olosuhteet kurssinousun jatkumiselle.

Talouslukujen osalta kuukauden loppu on ollut hiljaista aikaa eikä suurempia yllätyksiä olla nähty. Euroopassa suhdanneodotukset ovat edelleen vahvistuneet ja eurooppalaisen talouden odotetaan pääsevän kasvuun kiinni kevätkuukausien aikana. Yhdysvalloissa kasvu on jo vahvassa vedossa ja markkinoilla puntaroidaan lähinnä sitä, kuinka vahvana kasvu jatkuu elpymisen ensivaiheen jälkeen.

Osakemarkkinat

 • Osakekurssien poukkoilu toukokuussa näyttää päättyvän tuloksettomaan lopputulemaan kuukauden osalta. MSCI World -indeksillä euroissa mitaten kurssit ovat maailmalla nyt samalla tasolla kuin kuukauden alussa. Koko alkuvuoden osalta tuottoa on kertynyt 11,5 %.
 • Markkinoiden odotukset eurooppalaisten pörssiyhtiöiden tulosten osalta ovat jatkaneet vahvistumistaan. Analyytikot ennakoivat meneillään olevan toisen vuosineljänneksen tulosten ponnistavan nyt 95 % viime vuoden vastaavia paremmiksi.
 • Amerikkalaiset analyytikot eivät enää toukokuun loppupuolella ole tulosennusteitaan nostaneet. Wall Streetillä ennakoidaan tuloskasvun yltävän 60 %:in toisella vuosineljänneksellä.
   

Kork​omarkkinat

 • Pitkät valtiolainakorot ovat pysyneet vakaina toukokuussa tai jopa hieman alentuneet kasvaneesta inflaatiospekulaatiosta huolimatta. Markkinakäyttäytymisen perusteella inflaatiosta ei näytäkään olevan välitöntä vaaraa.
 • Yrityslainahinnat ovat niin ikään pysyneet aloillaan ja tuottotasot ennallaan. Kaiken kaikkiaan yrityslainojen tuottotasot ovat hyvin lähellä historiallisia pohjalukemiaan.
 • Vaisut korkonäkymät näyttävät edelleen painaneen dollarin arvostusta valuuttamarkkinoilla ja euron arvo suhteessa dollariin kohosi kuluneella viikolla jo päälle 1,22 dollarin tason.
   

Talousluvut

 • Euroalueen kuluttajien luottamus koheni toukokuussa korkeimmilleen kahteen ja puoleen vuoteen EU-komission mittauksessa.
 • Saksan Ifo-instituutin mittaama elinkeinoelämän suhdannebarometri kohosi toukokuussa korkeimmilleen kahteen vuoteen. Italiassa puolestaan luottamus tulevaan vahvistui edelleen voimakkaasti ja nousi korkeimmilleen reiluun kolmeen vuoteen.
 • Amerikkalaiskuluttajien luottamus pysyi vahvana toukokuussa indeksipisteellä 117,2 pistettä, joskaan luottamus ei enää vahvistunut huhtikuun lukemistaan.
 • Uusien työttömyyskorvaushakemusten määrä supistui Yhdysvalloissa viime viikolla alimmilleen sitten koronakriisin alun. Paraneva työllisyystilanne on johtanut jo yleiseen keskusteluun työvoiman saatavuudesta.
   

Muut tapahtumat

 • Sekä Euroopan että Yhdysvaltain keskuspankkien johtohahmot ovat vakuutelleet markkinoille nykyisen löysän rahapolitiikan jatkuvan näköpiirissä olevaan tulevaisuuteen eikä inflaation uhkaa ole nostettu huolenaiheeksi.
   

MITÄ SEURAAVAKSI?

Ensi viikolla markkinoille saadaan jälleen tukku painavia talousmittareita kuukauden vaihtuessa. Euroopassa on syytä olettaa talousnäkymien edelleen parantuneen eurooppalaisen talouden vasta päästessä kunnolla vauhtiin pandemian jälkeisen elpymisen osalta. Yhdysvalloissa sen sijaan jännitettävää riittää siinä, pysyvätkö suhdanneodotukset yhä huippukorkeina vai alkavatko tunnelmat elinkeinoelämässä jo tasaantua ensivaiheen kasvupyrähdyksen jälkeen. Mikäli suhdanneodotukset taittuvat Yhdysvalloissa laskuun, herää sijoitusmarkkinoillakin varmasti epäilyjä tulevien kasvunäkymien suhteen.

Maailman pörsseissä kurssitaso on toukokuun päättyessä ennätystasojensa tuntumassa ja vahvan elpymisen jatkuessa markkinoilla varmastikin on halua kurkotella kohti uusia korkeuksia. Pian alkavan kesäkuun päättyessä markkinoilla ennakoidaan vahvinta pörssiyhtiöiden tuloskasvua aikoihin. Korkomarkkinat puolestaan tukevat riskinottoa matalana pysyvillä koroillaan, joten kesäkuussa voidaan hyvinkin nähdä jatkoa alkuvuoden osakemarkkinoiden nousulle.
 

Esko Immonen
Ekonomisti
indexvarainhoito.fi

#IndexViikko tiivistää joka perjantai kuluneen viikon tärkeimmät markkinatapahtumat sijoittajalle.