Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Inflaatio kiihtyi edelleen, stagflaatio kummittelee keskuspankkiirien yllä

Inflaatio kiihtyi edelleen, stagflaatio kummittelee keskuspankkiirien yllä

Artikkeli 02.03.2022 6:41 TalousMakroanalyysiEurotalous

Inflaatiomittarit jatkavat kuumenemistaan eurotaloudessa. Öljyn hinta on ampaissut ylöspäin vauhdilla ja oli aamuvarhaisellakin yli 5 %:n nousussa Ukrainan konfliktin lisätessä epävarmuutta energiatoimitusten ylle. Myös muiden raaka-aineiden ja hyödykkeiden hinta on ollut kovassa nousussa lisäten painetta tuottaja- ja edelleen kuluttajahintoihin. Eilen julkaistujen euromaiden alustavien inflaatiolukujen mukaan hintapaineet jatkoivat odotettua kovempaa kasvuaan myös helmikuussa. Italiassa kuluttajahinnat nousivat kuukauden takaisesta 0,8 % ja vuodentakaisesta 6,2 % (tammikuussa 5,1 %) ja Saksassa kuukausitasolla 0,9 % ja vuodentakaisesta 5,5 % (tammikuussa 5,1 %).  Espanjassa julkaistiin maanantaina samaa rataa kulkevia lukuja, sillä inflaatio kiihtyi 7,5 %:iin tammikuun 6,2 %:sta.

Nämä ennakoivat tammikuuta korkeampia lukuja myös tänään julkaistaville koko euroalueen inflaatiotilastoille. Ongelma on sama myös Yhdysvalloissa, jossa teollisuuden kasvu jatkui ISM-indeksin mukaan helmikuussakin ripeänä. Toimitusvaikeudet eivät kuitenkaan näytä edelleenkään merkittäviä helpottamisen merkkejä, ja toimitusten odotusajat ovat edelleen ennätyksellisen korkeita, kuten alla olevasta kuviosta näkyy. Tarjontaongelmat ovat siis edelleen läsnä lisäten osaltaan hintapaineita talouteen.

Stagflaatio uskallettiin mainita

Inflaatiolukemat ovat jo pitkään olleet keskuspankkien vaivana, ja geopoliittinen tilanne uhkaa pitkittää hintojen nousua entisestään. Öljyn hinnan pysyvä nousu olisi vahingollista koko maailmantaloudelle, ja euroalueella kriisin vaikutukset kohdistuvat suoraan ulkomaankauppaan (aiheesta enemmän eilisessä makrokatsauksessa). Nousevien hintojen ja hidastuvan talouskehityksen ympäristössä stagflaatiokin alkaa kummitella sijoittajien mielissä, ja eilen sen mainitsi myös Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn yhtenä mahdollisuutena Kauppalehden haastattelussa.

EKP tuskin haluaa olla kuitenkaan se, joka kiristyvällä rahapolitiikalla pahimmassa tapauksessa edesauttaa tätä taantuman ja korkean inflaation yhdistelmää, ja siksi se keskittynee rahoitusmarkkinan vakauteen inflaation nopean hillitsemisen ja rahapolitiikan kiristämisen sijaan. Koronnostopuheet ovatkin haihtuneet viime päivinä euroalueella olemattomiin huomion kiinnittyessä vakaviin tapahtumiin Ukrainassa.

Marianne Palmu