Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Inflaatio palasi odotetulla voimalla USA:han

Inflaatio palasi odotetulla voimalla USA:han

Artikkeli 14.04.2021 7:26 TalousMakroanalyysiUSA:n talous

Inflaatio palasi maaliskuussa USA:han voimalla, sillä kuluttajahintojen nousuvauhti kiihtyi 2,6 %:iin vuodentakaisesta ja 0,6 %:iin kuukausitasolla ja samalla kovimmaksi lähes yhdeksään vuoteen. Lukemista voitaisiin kaivaa raflaavia otsikoita, mutta totuus tässä vertailussa on arkisempi. Inflaation pitikin palata, koska vuosi sitten vertailukausi oli todella heikko ja koronapandemia pahimmillaan. Samasta heikosta vertailukaudesta johtuen esimerkiksi Kiinan vienti nousi helmikuussa lähes 140 %. Kuukausitasolla taas vaihtelu hintaindekseissä voi olla suurta, joten yhden kuukauden varaan ei kannata laskea.

Kovia kasvulukuja on lähikuukausina luvassa, kun talous palaa kohti normaalia yli vuosi sitten alkaneesta koronapandemiasta. Tyypillisesti talouslukuja seuraavia sijoittajia kiinnostavat nimenomaan vuositason vertailut, mutta nyt ne antavat turhankin korostettua kuvaa kasvusta. Kuten alla olevasta kuviosta on nähtävissä, itse hintaindeksissä ei ole nähtävillä merkittävää hyppäystä maaliskuussa. Sen sijaan yksittäisissä tuote/palveluryhmissä on kyllä havaittavissa talouden avaamisesta johtuvia hinnannousuja, ja polttoaineiden hinnan nousu oli vahvana inflaatiopaineiden taustalla.

Lähde: Bloomberg

Toinen tekijä, joka voi hieman hillitä inflaatiohuolia, on se, että pohjahintojen nousu ei merkittävästi kiihtynyt myöskään vuodentakaisesta. Ruuan ja polttoaineiden hinnoista puhdistettu pohjainflaatio oli maaliskuussa 1,6 % (helmikuussa 1,3 %), eli linjassa markkinaodotuksiin.

Katse lähikuukausissa

Keskeistä inflaatioluvuissa on se, mitä tapahtuu, kun ”vertailuharha” lähikuukausina poistuu ja talouspoliittisen elvytyksen sekä patoutuneen kysynnän vaikutukset alkavat mahdollisesti tulla esiin. Esimerkiksi TS Lombardilta lainattu kuvio osoittaa kotitalouksien vuonna 2020 tileille kertyneen reservin, joka on korkeimmillaan USA:ssa lähes 10 %:n osuus kulutuksesta, ja euroalueella noin 4 %:n osuus. Myös viime vuonna raju nousu säästämisasteissa puhuu talletusten kasvun puolesta.

Niissä kotitalouksissa, joissa talous ei ole kokenut koronakolausta ja työpaikka on onnistuttu säilyttämään, katseet ovat jo osittain pandemian jälkeisessä ajassa ja pienessä taloudellisessa irrottelussa. Mikäli irrottelu aiheuttaisi kasautuneen säästöpotin purkautumisen pienessä ajassa, kysyntäinflaatio tekisi näyttävän paluun ja hyödykkeissä/palveluissa nähtäisiin pitkästä aikaa merkkejä niukkuudesta, etenkin jos valtioiden elvytyshanat pysyisivät avoimina.

Piristynyt kysyntäympäristö olisi positiivinen asia mm. kuluttajasektorin yhtiöille, mutta se toisi esiin myös epämiellyttävän ajatuksen keskuspankkien likviditeettijuhlan loppumisesta. Etenkin Federal Reservessä on selkeästi ilmaistu inflaation sietokyvyn olevan nyt korkealla pitkän hitaan inflaation kauden jälkeen, joten valomerkin kanssa saataisiin todennäköisesti odotella tovi jos toinenkin. Kurssin muutos voi kuitenkin tapahtua nopeasti. Eri asia sitten on, kuinka hyvin rahapolitiikka tepsii inflaation palatessa (teksti aiheesta täällä).

Marianne Palmu