Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Italian hallitus hajosi, talouden krooniset ongelmat lisäävät haurautta

Italian hallitus hajosi, talouden krooniset ongelmat lisäävät haurautta

Artikkeli 21.08.2019 6:51 TalousMakroanalyysiEurotalous

Italian pääministeri Giuseppe Conte kertoi eilen erostaan ratkaisuna kahden viime viikon aikana maassa nousseisiin poliittisiin jännitteisiin. Elokuun 8. päivä sisäministeri ja oikeistolaisen Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini ilmoitti, ettei hänen puolueensa ja Viiden tähden liikkeen hallitusliittouma enää ole voimassa ja vaati uusia vaaleja Italiaan. Salvinin ilmoitus tarkoitti Italian kovalla työllä aikaansaadun ja vasta 14 kuukautta vanhan hallituksen loppua.

Nyt Italian hallituskriisi siirtyy presidentti Sergio Mattarellan käsiteltäväksi. Hän keskustelee tänään ja huomenna puolueiden kanssa ja yrittää saada muodostettua koalitiohallituksen. Mikäli hallitusneuvotteluista ei saada tuloksia aikaan, on Italiassa järjestettävä uudet vaalit. Mahdollisuus uudelle hallituspohjalle on olemassa, sillä ainakin Viiden tähden liikkeen ja demokraattisen puolueen edustajat ovat avoimesti keskustelleet mahdollisuudesta uuteen hallitukseen, mikä jättäisi Salvinin ja Legan oppositioon. Se olisi myös markkinamyönteinen ratkaisu, sillä hallitus olisi todennäköisesti edellistä euromyönteisempi ja voisi välttää yhteentörmäyksen EU:n kanssa mm. budjettineuvotteluissa. Kaikki vaihtoehdot ovat kuitenkin tässä vaiheessa auki.

Italian poliittiset kriisit näyttävät tulleen euroalueella kestoaiheeksi, joka pulpahtaa ajoittain esiin ja muistuttaa samalla maan heikosta talouden tilasta. Vakauden sijaan Italian hallitustyöskentelyä leimaa poliittisen polarisaation tuloksena nähty poukkoilu ja heikko menestys asioiden eteenpäin viemisessä. Eurokriittisten puolueiden nousu on nostanut Italian poliittiset ongelmat koko Euroopan ongelmiksi, mikä on nähty mm. Italian ja EU:n välisissä budjettikiistoissa. Lisäksi Italian krooniseksi riippakiveksi on tullut hitaan talouskasvun, korkean julkisen velan ja korkean työttömyyden yhdistelmä, joka tekee maasta hauraan talouskriiseille.

Eiliset markkinareaktiot Italian tilanteeseen olivat kaksijakoiset: osakemarkkinalla Italian pääindeksi painui lopulta 1,1 % poliittisen epävarmuuden seurauksena, mutta velkakirjamarkkinalla maan velkakirjakorot olivat laskussa. Yksityissijoittajan kannalta Italian tilannetta voi toistaiseksi seurata suhteellisen rauhallisin mielin, sillä oletuksena on, että jokin laastari, eli mahdollisesti uusi hallituspohja, löydetään taas peittämään noussut poliittinen kriisi. Pidemmällä aikavälillä suuntaa markkinoille näyttää se, miten uusi hallitus toteuttaa talouspolitiikkaa. Välinpitämätön budjettikuri toisi Italian pian taas pinnalle ongelmineen.