Itsenäisyyden kannattajille voitto Katalonian aluevaaleissa, poliittiset välit kiristyneet

Eiliset Katalonian aluevaalit toivat alueparlamentin enemmistön itsenäisyyttä kannattaville puolueille. Kun annetuista äänistä on laskettu selvä enemmistö, näyttää siltä, että kolme itsenäisyysmielistä puoluetta säilyttää enemmistönsä (70 paikkaa) 135-paikkaisessa parlamentissa. Muutoinkin äänestystulokset ovat hyvinkin tasaiset: itsenäisyyttä tiukasti vastustanutta Ciutadans-puoluetta ennakoitiin vaalivoittajaksi ja se saikin suurimman puolueen paikan 37 edustajallaan, mutta itsenäisyysmielinen Junts per Catalunya teki vaaleissa yllätysnousun ja kipusi taistelemaan suurimman puolueen paikasta 34 edustajapaikallaan.

Mikäli itsenäisyysmieliset puolueet sopivat yhteistyöstä, Katalonian aluehallinnon johtajaksi noussee jälleen Carles Puidgemont, joka välttelee tällä hetkellä vankilatuomiota Belgiassa. Tilanne on erittäin vaikea Espanjan hallinnolle ja etenkin pääministeri Mariano Rajoylle, joka toivoi uusien vaalien tuovan lopun itsenäistymispuheille. Nyt poliittinen umpisolmu kuitenkin äänestystuloksen myötä jatkuu. Hallinnon suosiosta Kataloniasta kertoo osaltaan se, että Rajoyn oma puolue vajosi aluevaaleissa pienpuolueen rooliin kannatukseltaan.

Vaalitulos oli yllätys markkinoilla, jossa povattiin mielipidetiedustelujen perusteella voittoa itsenäisyyden vastustajille. Reaktiot olivat kuitenkin muun muassa valuuttamarkkinoilla maltillisia, sillä euro oli aamulla noin 0,2 %:n laskussa dollaria vastaan. Edelleen itsenäisyysmielisillä on ilman Espanjan hallituksen ja muiden maiden tukea pitkä tie kohti Katalonian itsenäisyyttä, mutta Espanjan sisäistä poliittista tilannetta äänestystulos tulee jälleen kiristämään. Poliittiset jännitteet ovat alkaneet näkyä myös talousympäristössä, sillä Reutersin mukaan yli 3100 yritystä on siirtänyt pääkonttorinsa Kataloniasta sen ulkopuolelle itsenäistymiskeskustelun myötä. Lisäksi suorat investoinnit alueelle romahtivat 75 % Q3:lla vuodentakaiseen verrattuna painaen myös investointilukuja koko Espanjan tasolla.

Katalonia muodostaa noin viidesosan koko Espanjan BKT:sta, joten sen merkitys on suuri taloudellisesti. Eilinen äänestystulos jatkaa epävarmuuden kautta ja uhkana on Katalonian kiinnostavuuden laskun jatkuminen ulkomaisten sijoittajien silmissä. Espanjan talouskasvu on kuitenkin edelleen vahvaa kulutusluottamuksen notkahduksesta huolimatta, mutta poliittinen kriisi asettaa varjon myös talousnäkymille.