Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Katsaus valuuttamarkkinalle: "Mo' Money Mo' Problems"

Katsaus valuuttamarkkinalle: "Mo' Money Mo' Problems"

Artikkeli 19.10.2021 7:31 TalousMakroanalyysiValuutat

"Mo' Money Mo' Problems", räppäsi Notorious B.I.G kultaisella 1990-luvulla. Raha on ollut tärkeä teema rap-piireissä, ja aiheuttanut päänvaivaa myös valuuttaennustajille. Valuuttamarkkinan Q3 oli elpyvän talouden, kasvavien inflaatiopaineiden ja sitä kautta korko-odotusten viitoittama. USA on ollut elpymisessä ja rokotusten etenemisessä etujoukoissa, mutta maailmantalouden elpyminen siirsi valuuttamarkkinalla kysyntää dollareista myös riskisempiin valuuttoihin. Euro vahvistui Q2:lla lähes 10 % vuodentakaisesta dollaria vastaan, mutta Q3:lla meno rauhoittui ja muutos jäi +0,8 %:iin. Toiseenkin kvartaaliin nähden otettiin keskikursseissa takapakkia (EUR/USD-kurssi: Q3’21 1,178 vs. Q2’21 1,205). Syynä ovat Q3:lla USA:ssa nousseet inflaatioriskit ja sen myötä nousseet korko-odotukset, jotka ovat lisänneet dollareiden kysyntää ja siten siivittäneet dollarin kurssia. Tämä näkyy myös dollaria muita päävaluuttoja vastaan punnitsevassa dollari-indeksissä, joka on ollut selvässä nousussa kesän jälkeen.

Pohjoismaisella valuuttamarkkinallakin näkyvät erot korko-odotuksissa. Rajuimmin vuodentakaisesta heikentyi EUR/NOK-kurssi, ja syynä lienee Norjan keskuspankin siirtyminen koronnostajien leiriin ensimmäisenä kehittyvistä talouksista.

Korot ajureina edelleen

Etenkin EUR/USD-valuuttaparissa kiinnostavat edelleen keskuspankkien liikkeet. EKP on säilyttänyt talousennusteidensa nostoista huolimatta vahvasti elvyttävään kallellaan olevan rahapoliittisen linjansa, mutta Federal Reservessä arvopaperiostojen vähentämistä tämän vuoden lopusta lähtien pidetään lähes varmana ja koronnostoista ensi vuoden puolella kuiskutellaan jo. USA:ssa tässä korkosyklissä ollaan siis ainakin puheissa pidemmällä, mikä näkyy myös valuuttamarkkinalla.

Muutoinkin valuutoissa liikkeet vuodentakaiseen nähden olivat Valuuttaennusteihin korko-odotukset eivät juuri ole heijastuneet, sillä esimerkiksi Bloombergin konsensusennusteen mediaani odottaa EUR/USD-kurssin olevan Q3’22:n lopussa lähellä nykytasoaan 1,17 dollarissa. Valuuttaennusteet ovat laskeneet, sillä kesäkuussa ne olivat Q2’22:lla vielä 1,24 dollarin tuntumassa. Hajontaakin luonnollisesti riittää, sillä konsensusennusteen ylälaita on 1,26 dollarissa ja alalaita 1,10 dollarissa. EUR/SEK-kurssin odotetaan aavistuksen heikentyvän Q3’22 loppuun mennessä lähemmäs 10 kruunun tasoa. Korostan kuitenkin, että valuuttojen liikkeiden pidemmän aikavälin ennustaminen on erityisen haastavaa, sillä alati muuttuvilla odotuksilla on valuuttamarkkinalla tärkeä rooli.

Marianne Palmu