Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Kauppasota syvenee, uusia neuvotteluja ei kalentereissa

Kauppasota syvenee, uusia neuvotteluja ei kalentereissa

Artikkeli 21.05.2019 6:49 MakroanalyysiEurotalousKiinan talousTalous

USA:n ja Kiinan välinen kauppasota uhkaa syventyä edelleen, sillä tulliuhka piinaa markkinoita ja viimeisimpänä teknologiayritysten toimintaympäristö vaikeutui sen jälkeen, kun Google rajoitti toimituksiaan kiinalaiselle Huaweille. Osakemarkkinat olivat jälleen eilen jyrkässä laskussa, sillä näyttää siltä, että kauppasodasta tulee pidempi ja maailmantalouden kustannuksella kalliimpi kuin ennalta osattiin odottaa. Markkinoilla on otettu vahvaa etunojaa kauppasopuodotuksiin liittyen, ja nyt luottamus horjuu. Vaikka kanava neuvotteluille on luvattu pitää avoinna, uusia tapaamisia osapuolten kesken ei ole sovittu ja viestintä niihin liittyen on muuttunut kovempaan suuntaan. Viimeksi Kiinan ulkoministeriön edustaja Lu Kang kertoi, että USA:n täytyy näyttää vilpittömyytensä ennen kuin neuvotteluja jatketaan. Tämä perusteella näyttää yhä epävarmemmalta, että USA:n ja Kiinan presidentit pääsisivät kesäkuun lopun Japanin G20-kokouksessa solmimaan kauppasopua, mikä hermostuttaa markkinoilla. Mikäli kesäkuusta joudutaan tinkimään, uutta ”takarajaa” sovulle ei ole tiedossa.

Kauppasodan tuomat epävarmuudet ovat jo näkyneet maailmankaupassa, jonka alamäki on jo yhtä jyrkkää kuin finanssikriisin aikoihin (ks. kuva). Lisäksi kauppasodan vaikutukset ovat jo näkyneet suoraan Kiinan taloudessa, jossa niitä on lähdetty lieventämään elvytystoimin ja epäsuorasti muissa Aasian maissa. Tänään aamulla Reuters uutisoi Singaporen Q1-talouskasvun hidastuneen vuosikymmenen pohjiin ollen 1,2 % vuodentakaisesta, ja kauppajännitteet ovat merkittävänä jännitteenä kasvun hyytymisen taustalla. Euroalueella myös Saksa on kärsinyt maailmankaupan hyytymisestä, mutta kauppasodan pitkittyminen vaikuttaa negatiivisesti ajan mittaan koko alueeseen, vaikka hyvänä uutisena USA päätti viikonloppuna lykätä autoteollisuuden tullikorotuksia.

Kauppasodan suoria vaikutuksia on jo laskettu, mutta epäsuoria vaikutuksia on ollut vaikeampi mallintaa. Tutkimusten mukaan kauppasodan syveneminen vaikuttaisi lyhyelläkin aikavälillä (1-3 vuotta) negatiivisesti tuottavuuteen, yritysten lainakustannuksiin ja investointeihin. Lisäksi kuluttajasektori kärsisi tuontituotteiden nousseista hinnoista. Mallien mukaan globaaliksi laajentuva kauppasota leikkaisi maailmantalouden kasvua usealla prosenttiyksiköllä (tutkimus mm. täällä) mutta kasvu on hidastumassa jo nykytullein. Paljon maailmantalouden harmaantuvaan kasvunäkymään vaikuttaa se, missä määrin keskuspankit ovat valmiina rientämään apuun, mikäli tullikiista alkaa enemmän nakertamaan talouskasvua. Erityisen hankalaksi tilanteen tekisi se, että talouskasvun hidastuminen tulisi käsi kädessä kiihtyvän tuontihintojen nousun kanssa, mikä rajoittaisi elvytysvaraa.

Marianne Palmu