Kiinan talouden vakaantumisesta lisämerkkejä

Kiinan talouden vakaantumisesta lisämerkkejä

Artikkeli 17.04.2019 6:36 MakroanalyysiKiinan talousTalous

Kiinan talouskasvun vakaantumisesta saatiin aamulla lisämerkkejä tuoreiden BKT-lukujen julkaisun muodossa. Niiden mukaan maan talous kasvoi Q1:llä 6,4 % ylittäen niukasti markkinaennusteet (Reutersin konsensus odotti 6,3 %:n kasvua). Muista luvuista etenkin teollisuustuotanto kasvoi selvästi odotettua enemmän, 8,5 % vuodentakaisesta ja samalla kovinta vauhtia yli neljään vuoteen lisäten todennäköisyyttä sille, että valtion elvytystoimia on lisätty. Vähittäismyyntikin kasvoi maaliskuussa helmikuuta vauhdikkaammin (+8,7 % vs. +8,2 %) ja kiinteät investoinnit 6,3 % ollen linjassa odotusten kanssa. Aikaisemmin tässä kuussa Kiinan vienti elpyi maaliskuussa erittäin heikon helmikuun jälkeen.

Hyvistä luvista huolimatta Kiinan kasvunäkymä on utuinen, sillä kauppasota ja maailmantalouden kasvun hidastuminen painavat kysyntää laajalti. Toisaalta Kiina on takavuosina muodostanut jopa kolmanneksen globaalista talouskasvusta, joten sen rooli maailman kasvuveturina sanelee myös yleistä talousnäkymää.

Markkinaennusteissa Kiinan talouskasvun odotetaan hidastuvan 6,2 %:iin kuluvana vuonna ja samalla alimmilleen 30 vuoteen. Todelliset luvut ovat eri analyysien mukaan vähintään prosentin alhaisemmat, sillä lukujen luotettavuus vaihtelee. Näkemyksemme mukaan maan hallituksen minielvytyksestä on merkkejä, mutta sillä lähinnä pyritään välttämään alamäki ja samalla keskittymään talouden rakenteiden uudistamiseen.