Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Laskuviikko takana, euroalueelta jälleen karuja inflaatiolukemia

Laskuviikko takana, euroalueelta jälleen karuja inflaatiolukemia

Artikkeli 03.10.2022 6:55 TalousMakroanalyysiEurotalous

Viime viikko oli Yhdysvaltain ja Euroopan osakemarkkinoilla laskuviikko, kun yhtaikaiset taantumapuheet ja nousevien korkojen ympäristö kurittivat sijoittajia. Keskuspankit haluavat nyt säilyttää uskottavuutensa ja ovat valmiita koronnostoihin, jotka tuskin loppuvat ennen kuin monet taloudet etenkin euroalueella ovat vajonneet taantumaan. Syynä koronnostoihin ovat yhä pahentuneet inflaatiolukemat.

Euroalueen inflaatio kiihtyi syyskuussa jo kaksinumeroisiin lukuihin, käy ilmi Eurostatin perjantaina julkaistuista luvuista, kun hinnat nousivat 10,0 % vuodentakaisesta. Päärivien alla on tällä hetkellä se mielenkiintoisin tieto, sillä etenkin pohjahintojen kehitys ja kuukausittainen hintojen muutos kertovat laajemmista inflaatiopaineista. Niistäkään ei tällä erää löytynyt juurikaan mitään hyvää: pohjahintojen (inflaatio pl. ruoka ja energia) nousu oli kaikkien aikojen rajuinta vuodentakaisesta, +4,8 %, ja erittäin kovaa myös kuukauden takaisesta, +1,0 % (elokuussa +0,5 %). Edelleenkin inflaatio on siis vahvasti energialähtöistä, mutta se leviää yhä laajemmalle.

Korkealla pidempään

Usko alkaa hiljalleen loppua siihenkin, että hintojen nousu hidastuisi nopeasti ensi vuonna kohti keskuspankin kahden prosentin tavoitetta, ja tämä on näkynyt myös ennusteissa. Esimerkiksi OECD nosti viime maanantaina euroalueen inflaatioennustetta ensi vuodelle 6,2 %:iin (+1,6 %-yksikköä). Paljon on kiinni energiahintojen käyttäytymisestä ja kulutuskysynnästä, ja etenkin ensimmäisen osalta näyttää siltä, että asiat ovat menneet viime aikoina lähinnä huonompaan suuntaan (Nord Stream -vuodot, Venäjän pakoteuhka Ukrainan kautta kulkevalle kaasulle).

Tämä asettaa suuria paineita EKP:lle lokakuun korkokokousta ajatellen. Odotukset 75 korkopisteen koronnostosta ovat kasvaneet, mutta samalla kello tikittää velkakirjaostojen alkamiselle TPI-ohjelman puitteissa. Ison-Britannian eläkeyhtiöiden viimeviikkoiset vaikeudet ja keskuspankin väliintulo antoivat esimerkki häiriöistä, joita nykyisenkaltainen hyvin herkkä talousympäristö voi aiheuttaa.

Lähde: Bloomberg

Marianne Palmu