Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Laskuviikko takana, pörssi ja talous edelleen eri raiteilla

Laskuviikko takana, pörssi ja talous edelleen eri raiteilla

Artikkeli 29.06.2020 6:53 TalousMakroanalyysiEurotalousUSA:n talous

USA:n ja Euroopan osakeindekseissä on takana laskuviikko, ja kuluvakin viikko aloitettiin Aasiassa indeksilaskulla. Koronaviruksen globaali tartuntamäärä on noussut jo yli 10 miljoonan ja kuolemiakin on yli 500 000. Virus leviää kovaa vauhtia etenkin USA:ssa, ja vaikka markkinoilla tiedetään, että kynnys uusiin talouden rajoitustoimiin on korkea, USA:ssa jotkin osavaltiot ottavat jo takapakkia rajoitusten purussa.  Kuluttajien luottamuksen kolausta nykytilanne voi pitkittää, kun tasapainoilu talouden kysynnän ja terveyshuolten välillä jatkuu.

Viime viikolla nähdystä pörssilaskusta huolimatta ero markkinoiden kehityksen ja talouden kulun välillä on räikeä ja ne ovat suistuneet täysin eri raiteille etenkin USA:ssa (ks. kuvio). Vaikka orastavia merkkejä talouslukujen elpymisestä on nähty, positiivisia yllätyksiä nähty talousluvuissa ja pohjat näyttävät olevan takana, elpymisen tie vaikuttaa pitkältä ja erittäin epävarmalta siihen asti, kunnes virukseen saadaan laajaan levitykseen lääke tai rokote. Tätä tietä yritetään tasoittaa rajulla velanotolla, mikä alkaa näkyä myös keskuspankkien tilastoissa. EKP:n perjantaina julkaistujen lukujen mukaan yritysten lainojen kasvu kiihtyi toukokuussa 7,3 %:iin vuodentakaisesta ylittäen selvästi viime vuosien keskiarvon. Kotitalouksien lainojen kasvu pysyi viime kuukausien tasolla 3,0 %:ssa, mutta julkisen sektorin lainanoton kasvu lähestyy jo 10 %:n lukemaa (kasvu 9,8 %).

Kehitys oli odotettua, sillä yritysten on pitänyt paikata puuttuvia rahavirtoja lainanotolla ja valtiot julkistaneet rajuja elvytystoimia koronakuoppaa pienentääkseen. Euroopan komissio arvioi julkisen velan ja BKT:n suhteen nousevan 15 %-yksiköllä tänä ja ensi vuonna. Lainanotolla ja keskuspankkien laajamittaisella tuella on todennäköisesti ehkäisty talouden suuri romahdus, mutta epävarmoja aikoja on vielä edessä. Kokonaan eri keskustelu on se, kuinka julkiseen velkaan tullaan kriisin jälkeen suhtautumaan. Vaihtoehtoisia näkemyksiä nykyteorioihin tarjoaa Moderni rahateoria, josta olemme julkaisseen erillisen juttusarjan (video aiheesta ja linkit teksteihin löytyvät täältä).

Marianne Palmu