Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Lauantaina ratkaistaan kauppasodan suunta, Suomen kuluttajaluottamus mureni

Lauantaina ratkaistaan kauppasodan suunta, Suomen kuluttajaluottamus mureni

Artikkeli 28.06.2019 7:31 TalousMakroanalyysiSuomen talous

Osakemarkkinalla kaikki katseet ovat nyt Japanin G20-kokouksessa, jonka yhteydessä huomenna USA:n ja Kiinan presidentit tapaavat kaupan ongelmista neuvotellakseen. Eilen virisi pientä toivoa positiivisesta suunnasta neuvotteluissa, mutta kertomamme uutinen USA:n ja Kiinan mahdollisesta aselevosta kauppasodassa näyttää paljastuneen ankaksi. Valkoisen talon talousneuvonantaja Larry Kudlow nimittäin kertoi eilen illalla, että Donald Trump ei ole sitoutunut minkäänlaisiin ennakkoehtoihin tai sopimuksiin ennen kokousta. Tämä tarkoittaa myös uusien tullien lykkäämistä. Osakemarkkinalla ehdittiin jo mahdollisesta aselevosta riemastua, ja eilinenkin oli pitkälti nousupäivä USA:ssa ja Euroopassa heijastellen odotuksia siitä, että jonkinlaista helpotusta kauppasodan jännitteisiin odotetaan lauantain kokoukselta.

Panokset ovat Osakan kokouksen pöydällä suuret, sillä Valkoisen talon mukaan Trump on valmis laajentamaan tuontitulleja koskemaan lähes koko Kiinan tuontia USA:han (tullit asetettaisiin vielä arvolta 300 miljardin dollarin tuonnille), mikäli kokouksen päätökset eivät ole kyllin hyviä hänen kannaltaan. Trump on käyttänyt tullikorttia ahkerasti aikaisemminkin, joten lisätullien asettaminen ei tulisi yllätyksenä. Arvioiden mukaan tämä leikkaisi maailmantalouden kasvua useamman prosenttiyksikön verran, eli tulleilla olisi kauaskantoisia seurauksia.

Osakemarkkinan kannalta tullien laajentaminen olisi luonnollisesti negatiivista, sillä kauppasodan eskaloituminen jarruttaisi entisestään yritysten investointisuunnitelmia ja haittaisi maailmankauppaa. Lisäksi koska markkinoilla odotetaan lauantailta helpotusta kauppatuskaan, etenkin uudet tullit olisivat takaisku odotuksille. Siksi jonkinlainen sopimus aselevosta olisi toivottava, mutta lähtökohdat neuvotteluille vaikeat toukokuun alun tullikorotusten katkaistessa osapuolten neuvotteluyhteyden. Tullikorotusten tai aselevon lisäksi täysin mahdollista on sekin, että kokouksessa ei päästä yhteisymmärrykseen kauppakiistoissa, mutta neuvottelut jatkuvat. Jälkimmäisin näyttää myös todennäköisimmältä vaihtoehdolta. Mielestämme kauppakiistassa on kyse tullikorotuksia suuremmasta valtataistelusta kahden talousmahdin välillä, joten suuri läpimurto neuvotteluissa 

Suomen kuluttajaluottamus mureni

Suomen kuluttajaluottamus heikentyi selvästi kesäkuussa, käy ilmi Tilastokeskuksen eilen julkaisemista luvuista. Kuluttajaluottamus valahti tasolle -4,6, eli selvästi alemmas kuin aiempina kuukausina tai viime vuoden kesäkuussa (1,7). Erityisesti arviot Suomen talouden näkymistä heikkenivät ja kuva omastakin taloudesta harmaantui.

Kuluttajaluottamuksen lasku heijastelee yhä vaikeampaa tulevaisuutta kotitalouksien kulutuksen kannalta. Mikäli maailmankaupan epävarmuudet pysyvät ennallaan tai kasvavat, Suomen talouskasvu nojaa entistä vahvemmin kuluttajasektorin varaan. Alkuvuosi oli yksityisen kulutuksen kannalta selvää hidastumisen aikaa, joen noja alkaa taipua ja talouskasvun lähteitä on yhä vaikeampi löytää.  OECD:n suhdanneindikaattorista on nähtävissä merkittävä heikentyminen Suomen näkymissä. Tämäkin indikaattori löytyy uudistuneelta Makroanalyysit-sivultamme, jonne pääsee täältä.