Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Maailmankaupan heikkous rassaa Helsingin pörssin yhtiöitä

Maailmankaupan heikkous rassaa Helsingin pörssin yhtiöitä

Artikkeli 23.10.2019 7:47 TalousMakroanalyysi

Maailmankaupan kasvun takkuilu alkaa yhä enenevissä määrin rassata osaa Helsingin pörssin yhtiöistä. Maailmankauppa ja talouskasvun hidastuminen mainittiin eilen ainakin Finnairin ja Cargotecin analyytikoiden videokommenteissa negatiivisena tekijänä.

Maailmankaupan volyymit jatkoivat vuodentakaiseen nähden laskuaan kesällä (viimeisimmät luvut heinäkuulta), mutta selvää käännettä ei tuoreempien lukujen mukaan ole näköpiirissä. Vientitilaukset olivat suurissa talouksissa elokuussa edelleen laskussa, ja osaltaan kauppaa painaa yhä suurempaa roolia maailmantaloudessa ottavan Kiinan talouskasvun hidastuminen sekä meneillään oleva kauppasota, johon ratkaisua saadaan todennäköisesti odotella vielä pitkään.

Positiivisia tekijöitä maailmantaloudelle löytääkseen joutuu kääntämään useamman kiven, mutta toisaalta rajua alamäkeäkään ei ennusteille tyypillisesti odoteta. Joka tapauksessa talousennusteita on jouduttu edelleen laskemaan. Viimeisimpänä Kansainvälinen valuuttarahasto IMF laski maailmantalouden kasvuennustettaan viime viikolla. Tuoreen ennusteen mukaan viime vuoden kasvuluvuista leikkautuisi pois viidennes kuluvana vuonna. Vuodentakaiseen verrattuna ennustelasku on ollut reilu (2019e nyt 3,0 % ja lokakuussa 2018 3,7 %), mikä kuvaa odotettua nopeampaa suhdanteen heikkenemistä maailmantaloudessa.

Marianne Palmu