Mayn ponnistelut eivät riittäneet, tänään äänestetään sopimuksettomasta erosta

Ison-Britannian pääministeri Theresa Mayn viime hetken neuvottelut EU:n kanssa sopimuksen muuttamiseksi eivät riittäneet, sillä maan parlamentti kaatoi hallituksen neuvotteleman Brexit-sopimuksen eilen äänin 391-242. Tappio ei ollut tällä kertaa yhtä paha kuin parlamentin ensimmäisessä äänestyksessä tammikuussa, jolloin sopimus kaatui luvuin 432-202. May siis sai taakseen lisää tukijoita, mutta se ei riittänyt.

Tänään äänestetään sopimuksettomasta EU-erosta, joka todennäköisesti tyrmätään sekin parlamentissa, jolloin huomisessa äänestyksessä käsiteltäisiin Brexitin lykkäystä. Lykkäys vaikuttaa tällä hetkellä todennäköisimmältä vaihtoehdolta, jolla potkitaan Brexit-tölkkiä jälleen eteenpäin, mutta ei ratkaista perimmäistä ongelmaa eli sitä, millä tavalla Britannia aikoo EU:sta erota. Asiat eivät siis ole merkittävästi muuttuneet ajasta tammikuun murskatappion jälkeen: parlamentti on edelleen yhtä hajallaan, vaikka Brexitin nykyiseen takarajaan on jäljellä vain 16 päivää.

Mikäli sopimukseton ero hyväksyttäisiin tämän päivän äänestyksessä, olisi se sokki markkinoille ja samalla heikentäisi talousnäkymää Britanniassa, mutta myös muualla Euroopassa. Sopimukseton ero on huonoin vaihtoehto kaikkien osalta, joten siihen ei todennäköisesti päädytä. Ylipäänsä tässä vaiheessa on vaikea tehdä johtopäätöksiä siitä, kuinka Brexit-solmu ratkotaan. Mikäli Brexitille haetaan lykkäystä muilta EU-mailta, pitää edelleenkin löytää vaihtoehto asian sopimiseksi, samoin silloin, mikäli lykkäysehdotuskin hylätään. Jälkimmäisessä sopimukseton ero vaanii jälleen taustalla, tosin mahdollista on sekin, että neuvotellusta Brexit-sopimuksesta äänestetään uudestaan, eli palattaisiin lähtöruutuun. EU:n puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin maanantaisesta puheesta kuulsi jo turhautuminen Brexit-vääntöön, ja tunnelmat ovat varmasti samanlaisia myös jäsenmaissa. Tässä tilanteessa varmuudella voi sanoa ainoastaan, että epävarmuus jatkuu ainakin lyhyellä aikavälillä. Markkinoilla Brexit-umpisolmu on vaikuttanut punnan kurssiin, mutta esimerkiksi osakemarkkinalla Britannian FTSE 100-indeksin kehitys on ollut yhteneväistä muun Euroopan kanssa.